Mijloace de interceptare a comunicatiilor in lume

Vineri, 14 Aprilie 2006, ora 10:31
1273 citiri

Importanta uriasa acordata mijloacelor de interceptare a comunicatiilor de orice fel ca si monitorizarea mass-mediei la nivel mondial este edificatoare prin fondurile uriase care sunt disponibilizate catre institutiile care se ocupa de acest tip de actiuni.Fara indoiala viata privata a fiecaruia dintre noi a fost, este, si va fi afectata de puterea tot mai mare a acestor institutii de forta cu impact mondial.

Agentii guvernamentale de informatii

Rusia

Rusia are cel putin doua agentii oficiale de supraveghere. Serviciul Federal de Securitate (in rusa, FSB) dispune nu doar de putere de investigatie, ci si de propriile trupe. FSB este autorizata sa efectueze operatiuni in interiorul si exteriorul Rusiei cu scopul de a imbunatati potentialul economic, tehnico-stiintific si militar al Rusiei. FSB are si puterea de a monitoriza transmisiile Internet ce intra si ies din Rusia, gratie unor legi precum SORM.

Agentia Federala pentru Comunicatii Guvernamentale si Informatii (FAPSI) dispune de capacitatea tehnologica de a monitoriza comunicatiile si de a aduna informatii, inclusiv prin monitorizarea retelelor private. Si ea dispune de propriile trupe (cca 54000).

China

In 1983 a fost infiintat Ministerul Securitatii Statului. Una din principalele sale sarcini este aceea de a stopa activitatile spionilor sau agentilor straini sau cele contra-revolutionare ce au drept scop rasturnarea sistemului socialist. In acest sens, in 1998 a fost infiintata o agentie de politie pentru Internet, ce a lansat operatiuni pentru depistarea dizidentilor si de spionaj extern. China intentioneaza sa-si modernizeze sistemele de supraveghere a Internetului, pentru a le aduce la nivelul celor din SUA.

Germania

Serviciul german BND este implicat in operatiuni de strangere de informatii de peste 50 de ani. Site-ul lor oficial este in limba germana.

Israel

Israelul are cel putin trei agentii oficiale de informatii, Mossad, Shin Bet si Aman. Mossad se ocupa cu operatiuni in exterior, iar Shin Bet cu cele din interior. Aman se ocupa cu informatiile militare. Israelul primeste informatii din surse variate, inclusiv prin programul de sateliti de spionaj.

Franta

Rapoartele arata ca doua compartimente ale SDGN, DRM si DGSE (Directia Generala de Securitate Externa), au creat echivalentul francez al Echelon. Unii observatori au acuzat acest sistem de transmitere de informatii secrete companiilor private franceze. Aceste acuzatii sunt documentate de un articol al ZDNet France. Mai multe informatii pot fi gasite intr-un articol realizat de A"Le Nouvel ObservateurA".

India

Biroul Central de Investigatii al Indiei (CBI) are sarcina de a pastra valorile in viata publica si de a asigura sanatatea economiei nationale. CBI are sarcina si de a coordona activitatile cu Infopol.

Statele consituente ale Echelon:

SUA: NSA

Marea Britanie: GCHQ

Canada: CSE

Australia: DSD

Noua Zeelanda: Biroul Guvernamental al Securitatii Comunicatiilor

Alte sisteme de supraveghere

SUA A- TIA (Vigilenta Informationala Totala)

Un proiect al Departamentului Apararii al SUA. TIA are sarcina de a aduna informatii personale la scala mare, incluzand e-mailuri, apeluri telefonice, documente financiare obisnuite de transport, informatii medicale. Se crede ca prin analizarea acestui tip de date se poate preveni criminalitatea. Mai multe amanunte legate de functionarea TIA au ramas de determinat, incluzand aici metodele de protejare a informatiilor stocate si prevenirea accesarii lor neautorizate.

Se stie ca deja guvernul SUA finanteaza proiecte in ajutorul TIA, cum ar fi programul al carui scop este prezicerea comportarii unei persoane pe baza activitatii sale online. Unele rapoarte indica faptul ca statul Florida dezvolta un sistem similar cu TIA, denumit MATRIX, cu sprijin federal.

SUA A- Carnivore

Acest program de supraveghere al internetului, folosit in prezent de guvernul SUA, este oarecum similar cu Echelon. Carnivore este capabil sa colecteze toate comunicatiile ce au loc in segmentul de retea supravegheat. Sistemul va fi inlocuit cu unul mai performant, DCS 1000 sau Enhanced Carnivore, care se pare ca are o capacitate superioara de a supraveghea retele rapide. Se pare ca guvernul SUA a intocmit deja un memorandum pentru folosirea acestui tip de sisteme de supraveghere.

SUA A- Oasis&Fluent

SUA a dezvoltat doua programe despre care expertii cred ca sunt menite sa ajute capacitatile Echelon. Programul Oasis creeaza transcrieri dupa transmisii de televiziune sau radio. Programul poate diferentia intre vorbitori si chiar detecta caracteristici personale precum sexul.

Programul Fluent permite efectuarea de cautari in materiale in alte limbi folosind cuvinte-cheie din engleza. Acest program nu numai ca gaseste documentele pertinente, ci le si traduce in engleza, desi numarul de limbi straine pentru care poate face acest lucru e inca limitat (rusa, chineza, portugheza, sarba, coreeana, ucraineana). De asemenea, Fluent determina gradul de utilizare al unui cuvant intr-un material si poate efectua cautari chiar si in cazul unor ortografieri diferite ale cuvintelor cautate.

Uniunea Europeana A- Enfopol

Enfopol este un document creat cu acordul unei comisii speciale a UE. El enumera diverse cerinte tehnologice pentru usurarea sarcinii politiei de a intercepta retelele de comunicatie europene. Se fac eforturi pentru implementarea acestor standarde in sistemele de telecomunicatie ale statelor member UE.

SUA A- CALEA

CALEA este un document care cere atat modificarea retelelor de comunicatie existente, cat si crearea celor noi in concordanta cu anumite cerinte care sa ajute interceptarea de catre agentiile guvernamentale.

SUA A- TEMPEST

Rapoartele au indicat existenta unui proiect al NSA destinat interceptarii de semnale de computer (precum tastari sau imagini pe monitor) prin ziduri sau chiar din alte cladiri, de la computere ce nu sunt conectate la o retea. Detalii despre acest proiect, numit TEMPEST, abia acum incep sa apara. Un document al NSA descrie procedurile pentru masurarea radiatiilor emise de un computer. Un al doilea document descrie A"Programul de Securitate TehnicaA" al agentiei, care este responsabil cu securitatea electronica.

Blogul Roatis Emil

www.directnews.ro - topul stirilor fierbinti