Ministrii de Externe UE cer aplicarea noul tratat START

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 14:16
1472 citiri
Ministrii de Externe UE cer aplicarea noul tratat START

Ministrii de Externe din 25 de tari UE, printre care se numara si Romania, au cerut Statelor Unite si Rusiei sa ratifice si sa puna in aplicare noul tratat START, afirmand ca impactul acestuia depaseste cu mult relatiile dintre cele doua tari, informeaza Mediafax.

Intr-o scrisoare publicata de International Herald Tribune, cei 25 de ministri de Externe europeni apreciaza ca, desi este un acord bilateral intre SUA si Rusia, START va avea un impact care merge mult dincolo de relatiile dintre cele doua tari.

"Statele UE au un interes comun pentru consolidarea eforturilor comune de promovare a dezarmarii, a controlului armamentelor si neproliferarii", afirma semnatarii scrisorii, adaugand ca ratificarea noului START va consolida regimul international de dezarmare si va impulsiona eforturi mai ample pentru sanctionarea tarilor care isi incalca angajamentele de neproliferare.

Ministrii de Externe europeni apreciaza ca interesul UE pentru ratificarea si aplicarea tratatului este justificat de faptul ca acesta va avea un impact la nivel global asupra securitatii internationale.

Semnatarii scrisorii adauga ca UE are o relatie strategica de durata cu SUA, iar in prezent considera si Rusia drept partener strategic. 

"Recentul summit NATO de la Lisabona s-a dovedit a fi un eveniment istoric in relatiile euroatlantice.

Summitul poate foarte bine sa vesteasca inceputul unei noi relatii intre Rusia, Statele Unite si Europa, bazate pe incredere reciproca, transparenta si predictibilitate", afirma ei.

Noul tratat, care prevede reducerea arsenalelor strategice american si rus, a fost semnat de Statele Unite si Rusia la 8 aprilie 2010, dupa ce varianta anterioara expirase la sfarsitul anului 2009.

Cu toate acestea, documentul nu a fost ratificat de cele doua tari si face inca obiectul negocierilor in Congresul american.

La randul sau, Rusia a amenintat ca, daca documentul nu este ratificat la Washington pana la sfarsitul anului, ar putea declansa o noua cursa a inarmarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministrii, #externe, #ue, #start , #stiri Impact