Moody's a inrautatit perspectiva calificativelor ATE Bank

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 16:12
1173 citiri
Moody's a inrautatit perspectiva calificativelor ATE Bank

Agentia de evaluare financiara Moody's a inrautatit, joi, perspectiva ratingurilor Agricultural Bank of Greece (ATEBank), cu activitati si in Romania, de la "stabila" la "negativa", motivand ca problemele economice ale Greciei au impact negativ asupra performantelor financiare ale bancii, informeaza NewsIn.

Astfel, Moody's a inrautatit perspectiva pentru calificativele "D" privind soliditatea financiara, "Baa1" pentru depozitele pe termen lung si datorii si "Baa2" pentru datoriile subordonate. Ratingul depozitelor pe termen scurt a fost confirmat la "Prime-2".

La finalul lui 2009, ATE Bank a inregistrat pierderi de 401,5 milioane euro fata de un profit de 27,8 milioane euro in 2008, cea mai mare parte fiind datorate majorarii provizioanelor.

"Aceste pierderi au afectat capitalul de baza al bancii.

In plus, cu o rata a capitalizarii de 9,2%, Moody's considera ca banca este putin capitalizata", se mai arata in comunicatul Moody's. La sfarsitul lui decembrie 2009, ATE Bank avea active totale de 32,8 miliarde euro.

Pentru acest an, agentia de evaluare financiara se asteapta la presiuni ridicate asupra bancii, precum si la deteriorarea suplimentara a calitatii activelor si la majorarea costurilor de finantare. Ca urmare, o imbunatatire a parametrilor de capitalizare a bancii este indoielnica pe termen mediu, sustine Moody's.

In aprilie 2004, Moody's imbunatatise ratingul de soliditate financiara al ATE Bank la "D" de la "D-".

Grupul ATE Bank avea la finalul lui octombrie o participatie directa si indirecta de 74% din capitalul social al ATEBank Romania, restul de aproape 26% din actiuni fiind detinute de IFC (15%), Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM (7,36%) si alti participanti minoritari.

In 2009, profitul net al bancii romanesti s-a cifrat la 2,86 milioane lei, calculat in standardele romanesti de contabilitate (RAS). Activele bancii au ajuns la sfarsitul anului 2009 la 1,45 miliarde lei, in crestere cu 46% fata de nivelul de la finalul lui 2008, de 993,51 milioane lei.

#moodys, #ate, #bankcalificativ , #stiri Impact