Moody's: Rata creditelor neperformante a depasit 15% in Romania

Marti, 15 Iunie 2010, ora 16:24
1793 citiri
Moody's: Rata creditelor neperformante a depasit 15% in Romania

Agentia de rating Moody's sustine ca nivelul imprumuturilor neperformante a depasit deja 15% din totalul creditelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari niveluri din regiune, a spus, marti, Petr Vins, general manager Moody's Central Europe, potrivit NewsIn.

"Cu toate acestea, Romania se inscrie intr-o tendinta medie regionala si nu vom schimba acest lucru", a precizat Vins.

El a mai spus ca Romania are o economie destul de deschisa, dependenta de comertul cu occidentul si va evolua in ton cu regiunea.

Analistul Moody's a adaugat ca regiunea central si est europeana a fost cel mai grav afectata de criza, din cauza modelului sau de crestere axat in principal pe exporturi si investitii.

"In 2009, totusi, regiunea central si est europeana a demonstrat o flexibilitate macroeconomica impresionanta", a atras atentia Vins.

"Taierea cheltuielor publice va avea impact asupra companiilor la nivelul tuturor tarilor, iar nevoia de refinantare pe termen scurt la nivelul companiilor europene este de 500 miliarde dolari.

Competitia pentru finantare va creste pretul banilor si va impinge in sus marjele de dobanda", a mai spus Vins.

In acelasi timp, in 2010, se constata o inversare a tendintei de crestere a CDS-urilor in defavoarea imprumuturilor guvernamentale, in timp ce companiile se imprumuta mai ieftin decat bancile si guvernele pe plan mondial.

"Pe partea imprumuturilor suverane nu exista o perspectiva la fel de buna. Daca tari precum Coreea de Sud isi vor reveni repede, in schimb tari precum Irlanda nu isi vor relua cresterea in ritmul de dinaintea crizei si asta va fi tendinta in majoritatea tarilor europene", a mai spus analistul Moody's.

Agentia Moody's a dorit sa transmita un mesaj pietelor, subliniind importanta acestuia: "Rata de intrare in incapacitate de plata va scadea.

Aceasta este o stire importanta, care ne spune ca nu este sfarsitul lumii, ci doar sfarsitul unui ciclu economic. Rata incapacitatii de plata - veti fi surprinsi - nu este mai mare decat cea inregistrata dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

Acesta este un mesaj important din partea agentiei noastre: Companiile au facut fata destul de bine crizei", a spus Vins.

Moody's mai sustine ca, in 2010, "vom fi capabili sa scoatem economia din criza si sa atingem conditii mai bune decat in 2009".

"Varful scaderilor de rating a fost depasit. Acum, ratingurile companiilor si chiar si cele suverane, se stabilizeaza, chiar daca in 2010 rata cresterilor si scaderilor de rating nu se va schimba", a precizat Petr Vins.

"Nu vedem un scenariu de revenire puternica in 2010 si 2011, insa o mare parte din scenariile luate in calcul vor depinde de deciziile guvernelor si bancilor centrale", a mai spus analistul Moody's.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#moodys, #rata, #credite, #neperformante, #romania , #stiri Impact