Moody's: Redresarea economiilor est-europene este fragila

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 17:16
1271 citiri
Moody's: Redresarea economiilor est-europene este fragila

Redresarea economiilor est-europene ramane fragila, chiar daca cea mai dificila perioada a crizei a fost depasita, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, citata de Bloomberg si preluata de Mediafax.

Relansarea se bazeaza pe exporturi, iar cererea interna redusa face ca regiunea sa fie dependenta de cresterea economica din vestul Europei, a declarat Dietmar Hornung, analist la Moody's.

Tarile din regiune ar putea fi afectate si de majorarea dobanzilor, evolutie care ar creste presiunea datoriilor, a aratat el.

"Ne aflam intr-o faza de redresare fragila. Exista riscuri legate de mediul economic mondial si riscuri legate de capacitatea de rezolvare a problemelor structurale", a spus Hornung, care participa la o conferinta la Bratislava.

Fondul Monetar International anticipeaza ca economia regiunii va avansa in acest an cu 2,8%, in timp ce Ungaria, Lituania si Letonia vor inregistra cele mai slabe performante, in conditiile in care economiile lor se vor contracta in continuare.

Hornung a mai spus ca impactul crizei din Grecia asupra Europei de Est a fost limitat, avand in vedere ca statele din regiune au un nivel relativ redus al datoriilor, fata de PIB.

El a avertizat insa ca recesiunea a dus la cresterea deficitelor bugetare si a datoriilor, astfel incat guvernele statelor din Europa de Est trebuie sa aplice reforme structurale care sa faciliteze consolidarea finantelor publice.

#moodys, #economii, #redresare , #stiri Impact