Normele europene privind timpul de lucru s-ar putea modifica

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 15:18
1569 citiri
Normele europene privind timpul de lucru s-ar putea modifica

Comisia Europeana a cerut parerea reprezentantilor lucratorilor si angajatorilor din Uniunea Europeana referitoare la optiunile de revizuire a normelor europene privind timpul de lucru, care vor avea la dispozitie sase saptamani pentru a-si prezenta observatiile, potrivit unui comunicat de miercuri.

Prima etapa a consultarilor cere partenerilor sociali europeni sa se pronunte asupra necesitatii unei actiuni la nivel UE in legatura cu Directiva privind timpul de lucru si asupra domeniului de aplicare al acesteia si reprezinta primul pas catre o revizuire cuprinzatoare a directivei. Incercarile de reexaminare a legislatiei existente au intrat in impas in aprilie 2009.

"Daca nu am reusit sa ajungem anul trecut la un acord privind revizuirea legislatiei privind timpul de lucru, nu inseamna ca problemele normelor actuale au disparut.

Trebuie in continuare sa gasim o solutie echilibrata la necesitatile reale ale lucratorilor, intreprinderilor si consumatorilor din secolul 21", a declarat comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszla Andor.

"Avem nevoie de o revizuire cuprinzatoare a normelor, pe baza unei evaluari profunde a impactului cu o puternica dimensiune sociala. Astazi ii invitam pe partenerii sociali sa reflecteze asupra acestui subiect crucial de o maniera generala si sa prezinte propuneri inovatoare prin care sa depasim dezbaterile fara succes din trecut", a completat comisarul.

In 2004, Comisia a prezentat, in urma unor consultari extinse, o propunere de modificare a Directivei 2003/88/CE, ce avea avea drept obiectiv clarificarea modului de aplicare al acesteia la timpul de garda in anumite sectoare de activitate, acordarea unei flexibilitati mai mari la calcularea timpului de lucru saptamanal si revizuirea excluderii voluntare individuale de la limita de 48 de ore.

Revizuirea ar urma sa fie incadrata de un set de obiective politice, inclusiv protejarea sanatatii si securitatii lucratorilor, imbunatatirea echilibrului intre munca si viata personala, acordarea de flexibilitate intreprinderilor si lucratorilor fara sa se adauge sarcini administrative inutile pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia, #europeana, #norme, #europene, #angajatori , #stiri Impact