OMV a cumparat peste 50% din actiunile Petrol Ofisi AS

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 01:44
1377 citiri
OMV a cumparat peste 50% din actiunile Petrol Ofisi AS

Grupul austriac OMV a finalizat achizitia pachetului de actiuni de 54,14% din Petrol Ofisi AS, una din cele mai mari companii de pe piata turceasca de comercializare a produselor petroliere, dupa ce tranzactia a obtinut aprobarea de la autoritatile relevante inclusiv avizul concurential, informeaza Newsin.

"Ca urmare a acestei tranzactii, OMV isi majoreaza participatia in Petrol Ofisi de la 41,58% la 95,72%, astfel integrand complet compania in grupul OMV.

Pretul de achizitie achitat astazi pentru pachetul de 54,14% al Do?an Holding la Petrol Ofisi AS se ridica la 499,7 milioane euro si 694,6 milioane dolari. OMV a folosit instrumente de acoperire a riscurilor pentru componenta dolar.

Inainte de finalizare, Petrol Ofisi a platit dividende catre OMV in lire turcesti in valoare de 203 milioane dolari, catre Do?an Holding 265 milioane dolari si catre actionarii minoritari dividende in valoare de 21 milioane dolari", potrivit unui comunicat emis miercuri de OMV.

Incheierea tranzactiei determina obligativitatea de a lansa o oferta catre investorii minoritari in Petrol Ofisi care va fi realizata conform legislatiei si reglementarilor turce in ianuarie 2011.

"Aceasta achizitie a pachetului majoritar in Petrol Ofisi consolideaza semnificativ pozitia OMV pe piata turceasca si sprijina strategia OMV de a continua mentinerea pozitiei de lider in centura de dezvoltare europeana.

OMV are un impact semnificativ pe pietele atractive din Europa Centrala si de Sud-Est (CE/SEE) iar aceasta tranzactie adauga o pozitie de lider pe o piata importanta precum cea din Turcia, unde OMV va continua sa dezvolte si sa implementeze modelul sau de afaceri integrate", se mai arata in comunicat.

Totodata, reprezentantii OMV spun ca tranzactia constituie un pas inainte in strategia OMV de dezvoltare prin care se urmareste pozitionarea Turciei ca fiind cel de-al treilea hub, impreuna cu Austria si Romania, in cadrul grupului integrat de energie.

In plus fata de activitatile Petrol Ofisi, centrala electrica pe baza de gaze din Samsun (care este in constructie) si proiectul Nabucco de construtie a conductei de gaze, Turcia ofera o pozitie strategica extrem de favorabila in zone bogate in resurse precum Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

OMV intentioneaza sa valorifice pozitia Petrol Ofisi in beneficiul tuturor segmentelor sale de business.

"Finalizarea acestei tranzactii reprezinta pentru noi consolidarea pozitiei ca si lider de piata integrat in Europa Centrala si de Sud-Est", a declarat CEO al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

La randul sau, CEO adjunct si responsabil cu activita?ile de Rafinare si Marketing, Gerhard Roiss, afirma ca, odata cu cresterea participatiei OMV in Petrol Ofisi, se dubleaza marimea retelei de marketing a OMV si cresc semnificativ volumele de vanzari.

Cu vanzarile Grupului de 17,92 miliarde de euro si o forta de munca de 34.676 de angajati in 2009, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursa.

OMV activeaza in 12 tari in domeniul Rafinare &Marketing (R&M).

In domeniul Explorare & Productie (E&P), OMV activeaza in 16 tari pe patru continente. in domeniul Gaze Naturale & Energie (G&E), OMV vinde aproximativ 13 miliarde mc de gaze naturale pe an. Prin reteaua sa de conducte din Austria, cu o lungime de 2.000 km, OMV Gas & Power transporta anual aproximativ 75 miliarde mc de gaze naturale.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#OMV, #actiuni, #piata turceasca, #piata de energie, #energie, #gaze naturale, #tranzactie , #stiri Impact