Operatorii conductelor energetice din Kazahstan vor investi intensiv in extindere

Joi, 21 August 2008, ora 15:51
1179 citiri
Operatorii conductelor energetice din Kazahstan vor investi intensiv in extindere

Operatorii conductelor de petrol si gaze din Kazahstan vor demara programe intensive de investitii in urmatorii cinci ani, pentru a beneficia de pe urma cresterii industriei petroliere si a cererii puternice din partea economiei emergente a Kazahstanului, potrivit Fitch. Chiar daca impactul acestor programe asupra creditelor va fi mai accentuat in viitorul apropiat, efectele ar putea fi limitate pe termen lung, datorita formei de finantare a proiectelor.


KazTransGas, operatorul national al conductelor de gaze naturale din Kazahstan, a majorat cheltuielile de capital planificate si vrea sa investeasca peste 8 miliarde dolari pentru construirea a trei conducte: tronsonul vest-sud, conducta catre China si conducta de-a lungul Marii Caspice.


Totodata, operatorul national al conductelor petroliere din Kazahstan, KazTransOil, intentioneaza sa investeasca peste 2 miliarde dolari pentru construirea a doua noi conducte de petrol: tronsonul Kenkiyak-Kumkol, ce va lega vestul Kazahstanului de China si legatura dintre campul petrolifer Kasagan si un nou terminal de export la marea Caspica.


Mai mult, consortiul ce opereaza conducta CPC ia in considerare posibilitatea de a extinde capacitatea conductelor, lucrari ale caror costuri sunt evaluate la circa 2,5 miliarde euro.


"In timp ce implementarea proiectelor de constructie si extindere planificate de operatorii conductelor de petrol si gaze din Kazahstan vor accentua presiunile asupra ratingurilor de credite pe termen scurt ale companiilor, impactul va fi amortizat probabil pe termen mediu si lung, datorita flexibilitatii optiunilor de finantare de care dispun operatorii", a declarat directorul diviziei pentru energie si reglementare din cadrul Fitch, Angelina Valavina.