Organisme modificate genetic: esti ceea ce mananci

Miercuri, 07 Februarie 2007, ora 09:15
1209 citiri

La sfarsitul anului 2006, televiziunea nationala bulgara dezvaluia faptul ingrijorator ca toate produsele de porumb si de soia produse in tara au fost modificate genetic. Intr-o incercare de a vedea daca acest lucru este adevarat, Eliza Grancearova de la Sofia Echo propune o analiza mai detaliata a acestui subiect.Problema alimentelor modificate genetic (OMG - organisme modificate genetic) a capatat importanta in 2005, odata cu discutiile legate de o noua lege privind OMG. Proiectul de lege pentru OMG a fost adoptat cu mai multe amendamente, in timp ce in Legea pentru Alimente au fost introduse aspecte care reglementeaza OMG.

Intre timp, ONG-uri (Organisme Neguvernamentale) si specialisti din domeniu au organizat numeroase discutii si campanii de informare si a fost creata coalitia Bulgaria - Zona libera de OMG (BGMOFZ). Sub presiunea si la interventia coalitiei in munca parlamentarilor, dar si datorita faptului ca opinia publica s-a declarat impotriva OMG-urilor, unele din clauzele noii legi au fost schimbate.

Presedintele Gheorghi Parvanov a ratificat documentele anti-OMG, la cererea ONG-urilor, insa nu a fost impus vreun moratoriu asupra OMG, asa cum il dorise BGMOFZ. In momentul de fata, singura protec tie de care au parte natura si populatia Bulgariei cade in sarcina mai multor institutii ale statului, printre acestea numarandu-se Ministerul Mediului si Apelor, Ministerul Agriculturii si Padurilor si Inspectoratul Regional pentru Protectia si Controlul Sanatatii Publice si Control, din cadrul Ministerului Sanatatii.

In domeniul alimentar, in noiembrie 2006, Ministerul Mediului si Apelor a creat Comisia pentru Alimente Noi si Modificate Genetic, insarcinata cu evaluarile preliminare ale cererilor privind aprobarea vanzarii de alimente care contineau OMG si cu trimiterea documentatiei pentru aprobare Comisiei Europene. In pofida Legii Alimentelor, care interzice OMG-urile atata vreme cat nu exista o permisiune speciala, astfel de produse exista si sunt vandute consumatorilor neinformati, declara pentru Sofia Echo Ivailo Popov coordonatorul campaniei anti-OMG al ONG-ul ecologist "Za Zemiata".

In august 2006, doua ONG-uri din BGMOFZ, "Za Zemiata" si "Mayday Foundation Varna", alaturi de Centrul pentru Mediul Ambiant din Varna au ordonat teste pe 10 grupuri de produse care pot fi cumparate din pietele bulgare, cinci dintre acestea continand soia si cinci porumb.

Rezultatele au aratat ca produsele pe baza de porumb nu contineau OMG, in timp ce unele produse pe baza de soia (sosurile de soia, boabele de soia si semin- tele), produse de firma Vitabel, si vafele de ciocolata contineau acest produs modificat genetic, precizeaz a Popov.

Principala problema legata de OMG este incapacitatea de a examina dovezile complete pe termen scurt si impactul OMG peste generatii. Unele efecte ale structurii modificate genetic nu vor aparea inainte de 30 de ani, adauga Popov, precizand ca, dupa parerea sa, "includerea OMG in agricultura inseamna a pune capat agriculturii traditionale si alimentelor curate".

Nu se stie inca cum ingineria genetica va afecta sanatatea sau in ce fel. OMG-urile contin proteine pe care oamenii nu le-au mai consumat niciodata si in privinta carora organismul nu are nici o experienta. Nu exista prin urmare nicio cale de a afla daca acest nou tip de proteine poate cauza alergii sau alte boli cronice. Ce se intampla in alte tari in privinta OMG-urilor Austria. In mai 2006, Parlamentul landului austriac Styria a adoptat o lege care interzice orice poluare cu OMG peste 0,1 la suta in campurile invecinate. Aceasta lege reprezinta o palma data Comisiei Europene, care cere prevenirea poluarii cu OMG cand acestea depaseasc 0,9 la suta.

Potrivit noii legislatii a landului Styria, culturile modificate genetic au nevoie si de aprobarea guvernului, ceea ce face procedura aprobarii finale si mai complicata. Styria a insistat ca limita de 0,9 la suta sa fie aplicata produsului alimentar final si nu productiei agricole.

In Polonia, la 27 aprilie 2006, Parlamentul a interzis comertul cu seminte modificate genetic dupa o avertizare din partea Coalitiei Internationale pentru Protejarea Naturii Poloneze. De asemenea, semintele modificate genetic nu vor mai intra in Registrul National al Semintelor.

Organizatia Mondiala a Comert- ului (OMC) sustine ca interzicea OMG-urilor in anumite tari va afecta comertul liber. In replica, expertul Greenpeace si activistul Maisey Muscat a declarat ca rezolutia guvernului polonez arata ca parlamentarii de la Varsovia erau constienti de posibilele riscuri ale cultivarii OMG, in pofida amenintarilor OMC.

In Romania, produsele locale continand OMG ar putea fi interzise spre a fi exportate in UE si pe piata din Romania din cauza nerespect arii legislatiei UE privind catalogarea si urmarirea originii alimentelor.

Expertii sunt de parere ca folosirea din ce in ce mai mare a culturilor modificate genetic afecteaza agricultura organica, domeniu in care Romania are potentialul de a fi competitiva pe piata europeana.

In Romania exista 130.000 de hectare de boabe de soia modificata genetic (reprezentand 70 la suta din toata cultura de boabe de soia din tara), aceasta tara fiind pe primul loc in Europa la producerea de boabe de soia modificate genetic. O mare parte din culturi s-a facut cu seminte necertificate, ceea ce inseamna ca originea lor nu a putut fi stabilita.

In aceasta tara, OMG-urile au fost introduse in absenta unui cadru legal in aceasta privinta, fara sa existe o dorinta puternica politica in vederea impunerii vreunei reglementari si fara ca populatia sa fie bine informata. Consultantul pe probleme agricole Dragos Dima declara ca Romania va trebui sa plateasca un pret mare daca nu isi va stabili un sistem eficace de a testa si controla producerea de alimente pe baza de soia.

Accesul la fondurile structurale pentru proiecte agricole ar putea fi restrictionat in cazul Romaniei, daca aceasta tara nu ia masurile necesare pentru etichetarea si identificarea originii acestora. Potrivit lui Dima, Romania are nevoie de mai multi ani pentru a-si rezolva haosul din agricultura. "Romania va trebui sa distruga culturile cu varietati neacceptate de OMG", a declarat acesta pentru publicatia Balkan Insight din grupul Balkan Investigative Reporting Network.

In Ungaria, a fost descoperita carne la conserva cu peste 3 la suta OMG in compozitie, fara ca acest lucru sa fi fost specificat pe ambalaj. Potrivit legislatiei nationale, alimentele cu peste 0.9 procente OMG in compozitie ar trebui sa aiba aceste informatii indicate clar pe ambalaj. Supermaketurile Lidl si Tesco au declarat ca vor scoate de pe rafturi aceste produse.

Importurile din SUA In octombrie 2006, experti din statele membre ale UE din cadrul "Standing Committee on the Food Chain and Animal Health" au aprobat decizia UE de a efectua teste obligatorii pentru depistarea OMG in cazul orezului importat din SUA. Comisia a declarat ca decizia a fost luata ca urmare a lipsei de acord intre autoritatile americane si cele ale UE privind un raport comun legat de orezul importat.


(Sursa: Rador)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...