PAC: Segmentul de software si servicii IT nu va consemna falimente la nivel mediu si mare

Marti, 30 Iunie 2009, ora 18:00
1525 citiri
PAC: Segmentul de software si servicii IT nu va consemna falimente la nivel mediu si mare

Segmentul de software si servicii IT nu va inregistra falimente la nivelul companiilor mari si medii, insa sunt vizate firmele mici si foarte mici, a declarat marti, pentru NewsIn, directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoine Consultants (PAC), Eugen Schwab-Chesaru.

"Nu cred ca se va ajunge la faliment la nivelul companiilor mari si medii. Companiile din zona mica, se stie, cum apar, asa si dispar.

Pentru ca e evident ca se va reduce numarul de microintreprinderi, dar acest lucru nu are un impact important.

Nu o sa vedem o firma mare si cunoscuta ca va da faliment", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Schwab-Chesaru. Conform acestuia, afacerile unei companii din segmentul de software si servicii IT sunt mult mai flexibile decat cele ale unei companii din domeniul hardware, flexibilitatea fiind data de valoarea net inferioara a stocurilor.

"O firma mare de soft sau de servicii informatice are o inertie in timp.

Cand vinzi un soft, nu se termina acolo afacerea. Ai un contract de mentenenta, ai extensie pentru programul vandut, ii mai vine o idee clientului, ii mai propui tu ceva.

Tot timpul ramai cu acel client. Exista o pondere a veniturilor recurente care variaza intre 20 si 60%.

Sunt foarte putine firmele de soft si servicii informatice, cat de cat importante, care sa se vada deodata scazand la 0 sau 10%.

Poate sa scada cu 10 sau 20%, dar in acelasi timp sunt si foarte flexibile. Nu au assets de valori mari, ei se bazeaza pe oameni, iar foarte multe firme au intre 10% si 30% din angajati freelancers.

In caz de scadere, renunta la ei, restructureaza costurile. S-a vorbit in ultimul timp de faliment in zona retailului pentru ca acolo este vorba de stocuri.

Daca omul nu mai intra in magazin si nu mai cumpara, costurile de prezenta pe piata exista in continuare. Nu mai ai cum sa te finantezi cand inregistrezi scaderi de 50%.

In acest domeniu pericolul falimentului este mai mare pentru ca flexibilitatea este mult mai mica", a precizat Schwab-Chesaru.

Directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audin Consultants considera ca mentalitatea si cultura antreprenorilor din Romania ii impidica sa-si conduca firmele la fuziuni.

"Pentru piata din Romania si pentru actualul context economic, consolidarile si fuziunile ar fi o varianta buna.

Insa in Romania exista mentalitatea si cultura care-i face pe antreprenori sa ezite sa lucreze impreuna. In Rominia problema se pune astfel: cine conduce? Si apar frictiuni. Antreprenorii din Romania, chiar daca firmele lor sunt din acelasi segment, nu vor sa lucreze impreuna.

Vor sa-si fie proprii sefi, iar daca e sa vanda, sa vanda unei firme mai mari si sa se supuna", a mai spus Schwab-Chesaru.

Acesta a mai precizat ca achizitiile de companii se finalizeaza foarte greu deoarece vanzatorul cere pretul de anul trecut, iar cumparatorul nu-l ofera nici pe cel din 2009.

Totodata, Eugen Schwab-Chesaru a mai declarat ca outsourcingul catre Romania se va mentine la nivelul lui 2008.

"Nu cred intr-o crestere extraordinara a outsourcingul, dar nu cred nici ca va scadea.

De aceea vad mai degraba o stagnare. Nu cred intr-o crestere impotanta pentru ca cei care ar trebui sa externalizeze in Romania, din diverse motive sociale, culturale, financiare, ei insisi fiind in declin in vest, Europa si SUA, isi ocupa cu precadere oamenii lor ramasi liberi.

Nu exista o dorinta teribila de a suprima locuri de munca in vest si a se externaliza in est.

Din punct de vedere economic, financiar e convenabil, dar nici diferenta de pret nu mai este atat de mare si, in final, nu vad un tsunami de proiecte de offshore/nearshore outsourcing", a conchis reprezentantul PAC.

Pierre Audoin Consultants (PAC) este un grup international cu o istorie de peste 30 de ani, fondat in 1976 la Paris.

Prin birourile deschise in ultimii 15 ani la Munchen, Londra, New York si Bucuresti, PAC ofera analiza de piata si consultanta pentru companiile din industria de soft si servicii informatice din 21 de tari.

De 10 ani, PAC are un birou regional la Bucuresti, echipa de consultanti din Romania fiind responsabila de regiunea Europa Centrala si de Est (Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ungaria). Cele mai importante studii PAC in Romania sunt SITSI (Software and IT Services Industry) si ERP Romania. 

#faliment, # companii, # servicii, # proiecte , #stiri Impact