Patronatele: legislatia fiscala incurajeaza evaziunea

Marti, 17 August 2010, ora 14:48
1472 citiri
Patronatele: legislatia fiscala incurajeaza evaziunea

Reprezentantii CONPIROM sustin ca legislatia fiscala devine din ce in ce mai greu de inteles si de aplicat de catre firme, iar recentele modificari ale Codului Fiscal vor incuraja evaziunea, care potrivit patronatului in unele sectoare a ajuns, dupa cresterea TVA, chiar la 60%, transmite Mediafax.

"Normele aprobate recent de Guvern sunt nearmonizate, se bat cap in cap. Foarte probabil lipsa de coerenta a politicii fiscale va duce la cresterea economiei subterane. Sistemul drastic de impozitare va conduce la situatia in care multi intreprinzatori ajung sa-si organizeze activitatea in economia gri sau subterana. Actualele norme ii vor incuraja pe foarte multi care erau tentati sa evazioneze sa o faca", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Vasile Turcu.

In opinia sa, economia subterana s-a amplificat oricum in ultimele saptamani din cauza majorarii TVA de la 19% la 24%.

"Avem discutii cu firme din panificatie, din industria alimentara. In industria alimentara evaziunea a crescut la 60%, desi statisticile arata ca la nivelul intregii economii procentul este de 30%. Oamenii risca pentru a-si mentine angajatii, altfel inchid firmele", a aratat Turcu.

Pe de alta parte, vicepresedintele CONPIROM Constantin Dumitru a declarat ca legislatia fiscala a ajuns "o bataie de joc".

"Nu o putem citi, are sute de modificari, modificari la modificari. Este imposibil sa lucrezi cu aceasta legislatie fiscala si este greu si pentru autoritati sa o aplice", a spus Dumitru.

Reprezentantii COMPIROM propun autoritatilor mai multe masuri care ar simplifica sistemul fiscal si, de asemenea, vor duce la reducerea evaziunii.

"Reducerea fenomenului evaziunii fiscale se poate face prin transferarea responsabilitatii privind evaziunea fiscala din sectorul controlului-ineficient si corupt-, catre contribuabili, ca principiu de baza al fiscalitatii", considera reprezentantii CONPIROM.

In acest sens, ei propun declararea de catre toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani a tuturor veniturilor, masura care in opinia reprezentantilor CONPIROM "ar scoate la iveala averi uriase acumulate".

De asemenea, CONPIROM sustine impozitarea tuturor veniturilor, diferentiat, incapand cu o cota zero in functie de interesele si impactul social al acestor sume, precum si modificarea politicilor de taxe si impozite cu valori mici pe forta de munca si crescator cu valori mai mari pe proprietate, venit sau profit.

Structura patronala considera ca principiul cotei unice nu este potrivit in perioada actuala in economia romaneasca datorita strucuturii sale, mult mai stimulativ si eficient pentru societate fiind principiul impozitarii progresive.

O alta propunere a CONPIROM este transferarea activitatilor publice sau de interes public in sectorul privat cu elaborarea de regelementari pentru functionarea si dezvoltarea unei piete concurentiale si eliminarea monopolurilor.

CONPIROM cuprinde 15 federatii si asociatii patronale.

#legislatie, #evaziune, #fiscala , #stiri Impact