Patronatele: politicienii prelungesc criza economica

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:54
1293 citiri
Patronatele: politicienii prelungesc criza economica

Circa 42% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea politica este principala cauza a prelungirii crizei economice din Romania, potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), conform NewsIn.

"Daca la inceputul anului majoritatea managerilor credeau ca principala cauza a crizei economice este contractarea economiei la nivel mondial, in 2010 factorul politic este principalul motiv. 29% dintre cei chestionati cred ca economia romaneasca este in scadere ca urmare a factorului international, in timp ce 23% spun ca blocajul financiar este cauzat de o politica deficitara de creditare a bancilor in 2008", a spus marti presedintele UNPR, Marian Petre Milut.

Presedintele UNPR a declarat, citand sondajul realizat de Uniune, ca 29% dintre antreprenori nu vor face anul viitor nici o investitie sau vor opri investitiile in derulare, 26% anticipeaza un nou val de concedieri chiar din luna ianuarie, iar 10% vor dizolva bugetele de promovare.

"Optimisti mai sunt doar 28% dintre cei chestionati, care sustin ca nu vor lua masuri cu impact negativ. Dintre cei care spun ca 2010 va fi un an bun, 27% se bazeaza pe accesarea de fonduri europene, iar 30% pe investitii. In majoritate, managerii sustin ca fara o investitie in tehnologie nu vor putea performa in conditiile economice actuale", a adaugat presedintele UNPR.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor pentru anul in curs, peste 62% din cei chestionati sustin ca anul 2009 va insemna o scadere a cifrei de afaceri fata de anul precedent. Astfel, 37% spun ca cifra de afaceri a scazut cu peste 20%, iar 27% spun ca acesta a scazut cu 20%.

De asemenea, 33% din managerii chestionati au restante la plata obligatiilor fiscale, iar 16% recunosc ca sunt in imposibilitatea de a face fata achitarii obligatiilor catre stat sau banci.

Sondajul a fost realizat de UNPR in perioada 19-23 octombrie pe un esantion de 2.000 de manageri de intreprinderi mici si mijlocii romanesti.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#criza, #economica, #imm, #patronate, #politica , #stiri Impact