PE, de acord cu prelungirea subventiilor destinate minelor de carbune

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 16:46
1206 citiri
PE, de acord cu prelungirea subventiilor destinate minelor de carbune

Parlamentul European a adoptat, marti, o rezolutie privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive, prin care se prelungeste termenul limita pentru subventionarea productiei de huila de la 1 octombrie 2014 pana la 31 decembrie 2018, informeaza NewsIn.

In rezolutia adoptata au fost incluse si cateva amendamente ale europarlamentarilor democrati romani si spanioli, ce prevad eliminarea gradului de reducere obligatorie cu 33% a subventiei acordate de catre statul membru la fiecare 15 luni fata de perioada initiala.

"Inchiderea imediata a minelor datorata sistarii subventiilor ar genera un flux de muncitori disponibilizati, care nu pot fi suficient de repede reincadrati in alte sectoare industriale si care, prin urmare, risca sa devina someri de lunga durata", a afirmat europarlamentarul Petru Luhan.

In discursul tinut in fata europarlamentrilor, Luhan a mai spus ca prin utilizarea fondurilor comunitare este nevoie de masuri imediate pentru recalificarea acestor persoane.

"Pana acest lucru se va face este absolut necesara prelungirea datei pana la care se va putea acorda ajutor de stat pentru inchiderea unitatilor productive cel putin pana in anul 2018.

De asemenea, stabilirea gradului de reducere a ajutorului de stat dupa o anumita perioada trebuie sa fie la latitudinea statului membru respectiv si nu trebuie sa fie conditionata de limite minime impuse", a adaugat el.

Deputatii europeni au dezbatut marti in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg planurile referitoare la ajutorul de stat pentru minele de carbune neprofitabile.

Reglementarile europene actuale privind industria carbunelui expira la 31 decembrie 2010, iar in lipsa unui nou cadru legislativ care sa permita anumite tipuri de ajutoare de stat pentru industria carbunelui statele membre ar fi nevoite sa isi inchida minele de huila si implicit sa faca fata consecintelor sociale si regionale.

Cele mai afectate zone din acest punct de vedere ar fi fost Valea Jiului din Romania, Bazinul Ruhr din Germania si nord-vestul Spaniei, iar impactul social al inchiderii simultane a minelor ar putea fi semnificativ in aceste regiuni.

In aceste zone ar putea disparea pana la 100.000 de locuri de munca, legate in mod direct de minerit, dar si din industriile conexe.

Ajutorul pentru inchidere este menit sa acopere pierderile financiare ale unitatilor de productie care nu vor mai functiona si permite incetarea activitatii minelor necompetitive in mod treptat.

Ajutorul este degresiv si trebuie recuperat in cazul in care mina in cauza nu este inchisa.

Rezolutia Parlamentului European luata in chestiunea minelor de carbune are doar caracter consultativ, decizia finala urmand sa fie luata de Consiliul de ministri ai Uniunii Europene. 

#carbune, #mine, #pe, #subventii , #stiri Impact