Perspectivele de angajare pe plan mondial, mai slabe in 2008

Luni, 16 Iunie 2008, ora 07:23
2193 citiri
Perspectivele de angajare pe plan mondial, mai slabe in 2008

Perspectivele de angajare pe plan mondial sunt mai slabe anul acesta, fata de 2007, arata un studiu condus de Manpower Inc., iar in Europa, rata recrutarilor tinde sa se stabilizeze.

Angajatorii din aproape toate pietele de munca din lume sunt mai putin optimisti in ceea ce priveste angajarile in trimestrul al treilea, spunand ca vor adauga mai putini angajati companiei lor, comparativ cu anul trecut, potrivit studiului “Manpower Employment Outlook Survey of global hiring trends” intocmit de Manpower Inc. Rezultatele arata totusi o oarecare stabilizare a pietei de munca in Europa, jumatate de tarile participante la studiu asteptandu-se sa reduca recrutarile si cealalta jumatate planuind sa continue angajarile constant sau chiar sa le creasca in T3.


“Nu ar trebui sa fie nici o surpriza faptul ca piata de munca, la nivel global, devine mai precauta in lumina actualului climat economic, angajatorii din majoritatea tarilor planuind sa reduca numarul recrutarilor, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spune Jeffrey A. Joerres, director la Manpower Inc. “Angajatorii din toata tarile G7 se asteapta sa angajeze intr-un ritm mai lent incepand cu luna iulie si pana in septembrie, comparativ cu anul trecut, ceea ce este ingrijorator. Totusi, tendintele arata ca aceste piete de munca raman “sanatoase”, 5 din cele 7 tari fiind stabile sau aratand imbunatatiri.”


“Din tarile G7, doar angajatorii din SUA si Japonia planuiesc sa reduca angajarile intre al doilea si al treilea trimestru ale acestui an,” adauga Joerres. “Franta, Germania, Italia si Marea Britanie tind sa-si mentina constanta rata angajarilor pana in luna septembrie, in timp ce angajatorii canadieni arata chiar o usoara crestere. In pietele emergente ale Chinei si ale Indiei, angajatorii planuiesc sa creasca rata angajarilor pe masura ce intra in al treilea trimestru.”


Manpower Employment Outlook Survey este cel mai extins studiu din lume, cu peste 55000 de angajatori chestionati in fiecare trimestru. Studiul arata ca planurile cele mai optimiste pentru T3, la nivel global, apartin angajatorilor din India, Singapore, Peru, Polonia, Costa Rica, Hong Kong, Romania, Argentina, Taiwan, Australia, Mexic si Japonia. Pe de alta parte, Spania, Italia si Irlanda estimeaza cele mai putine angajari in urmatoarele trei luni.


Angajatorii din Peru, Costa Rica si Argentina sunt cei mai optimisti in ceea ce priveste recrutarile in urmatoarele trei luni, in timp ce cei din Canada sunt cei mai putin optimisti. Angajatorii mexicani  continua angajarile, in timp ce increderea americanilor continua sa scada, scrie Top-consultant.com.


“Vederea de ansamblu asupra recrutarilor in Statele Unite este usor alterata comparativ cu cea de acum trei luni, domeniul constructiilor continuand sa se zbata. Totusi, cei care isi cauta un job ar trebui sa intalneasca oportunitati vaste in sectorul serviciilor. In ciuda scaderii angajarilor, inca mai exista aptitudini specifice la mare cautare in aceasta zona, cum ar fi ingineri, masinisti si mestesugari, unde cererea depaseste oferta,” spune Joerres.


“Perspectivele slabe existente la nordul granitei nu par sa fi suprimat apetitul pentru recrutare al angajatorilor mexicani. Pentru al treilea trimestru consecutiv, angajatorii din domeniul transporturilor si al comunicatiilor au cele mai puternice planuri de recrutare, alaturi de cei din domeniul minier, care anunta cea mai buna perspectiva de angajare din ultimii 6 ani.”


Asemanatoare cu situatia din trimestrul al doilea, dintre cele 17 tari chestionate din regiunea Europei, a Orientului Mijlociu si a Africii, angajatorii din Polonia, Romania, Grecia, Africa de Sud si Norvegia sunt cei mai optimisti in privinta angajarilor in urmatorul trimestru. La polul opus, estimarile angajatorilor spanioli, italieni si irlandezi sunt cele mai pesimiste din regiune, dar si la nivel global.


“In Polonia, optimismul recrutarilor este sustinut de noile oportunitati de angajare oferite de imbunatatirea infrastructurii si de moneda puternica, ceea ce ademeneste multi imigranti sa se intoarca in tara. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra pietelor care se bazeaza foarte mult pe forta de munca straina pentru a-si ocupa locurile de munca pentru care nu exista muncitori calificati,” spune Joerres. “In acelasi timp, perspectiva pozitiva a Germaniei este alimentata de cererea crescuta in domeniile constructiilor si finantelor/asigurarilor/imobiliarelor.”


In Asia, rezultatele studiului continua sa arate grade variate ale asteptarilor de recrutare. Planurile de recrutare ale angajatorilor s-au domolit din trimestrul al doilea in cinci din cele opt tari si teritorii care au participat la studiu. Cele mai puternice planuri de angajare au fost inregistrate inca o data in India si Singapore, in timp ce angajatorii din China au raportat cele mai slabe perspective din regiune, pentru al patrulea trimestru consecutiv.


“Calmul din regiune poate fi atribuit numarului scazut de angajari in domeniile transporturilor, utilitatilor si in retail, unde perspectivele de la an la an sunt din ce in ce mai slabe in sapte din opt tari si teritorii,” spune Joerres.


“Perspectivele de angajare in domeniul serviciilor au crescut in India si in Hong Kong fata de acum trei luni, fiind cele mai optimiste de la includerea acestor piete in studiu. Perspective asemanatoare sunt si in domeniul finante/asigurari/imobiliare din Taiwan, fiind cele mai puternice din ultimii trei ani. Asteptarile de angajare au scazut de la an la an in toate domeniile Chinei, insa dorintele de recrutare ale angajatorilor s-au imbunatatit notabil fata de acum trei luni.”