Petru Rares: in criza, cursul valutar nu te ajuta sa cresti exporturile

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 22:17
2264 citiri
Petru Rares: in criza, cursul valutar nu te ajuta sa cresti exporturile

"Foarte multi analisti se bazeaza pe efectul de stimulare a exporturilor prin deprecierea cursului valutar. Cand cursul de schimb al unei valute se deprecieaza, preturile produselor exportate scad, devenind la aceeasi calitate mult mai atractive fata de pretul altor tari" a declarat Petru Rares, presedinte Institutul Bancar Roman. In opinia acestuia, in contextul crizei economice, cursul valutar nu mai este eficient ca parghie de stimulare a exporturilor pentru ca cererea mondiala a fost afectata de o contractie fara precedent.

Ce se va intampla cu cursul leului?

Totul va fi in functie de modul in care Romania va intra in faza de recuperare economica. Cursul valutar este sensibil la evolutii politice neasteptate. Asta nu inseamna ca evolutia politica este singurul factor care contribuie la evolutia cursului valutar.

Ganditi-va putin ca Romania este astazi intr-o contractie extrem de puternica a deficitului de cont curent.

Putem sa spunem ca asa cum se prezinta situatia, Romania a intrat mai tarziu in recesiune si probabil ca va iesi mai tarziu.

Daca tot mai multe economii europene vor iesi din recesiune si vor incepe sa reinoade vechile legaturi, probabil ca nu la acelasi nivel ca cel anterior, cu furnizorii de subansamble, de produse din tarile emergente Europei, si Romania va fi trasa usor, usor in acest joc. E foarte complicat sa vedem cum va afecta acest lucru cursul de schimb.

Exista unele surse pe planul stirilor economice care fac anumite previziuni mai socante despre cursul valutar. Foarte rar are timp presa sa se aplece si asupra argumentelor celor care lanseaza asemenea lucruri.

Care ar fi semnele ca economia mondiala a iesit din criza?

In primul rand, este indicatorul raportarii volumului PIB-ului in trimestrul respectiv la volumul PIB-ului din acelasi trimestru al anului trecut.

In acelasi timp, exista cresterea PIB-ului de la un trimestru la altul. Pe de o parte, au aparut procente de crestere foarte mici in multe dintre economiile europene si SUA, inclusiv Marea Britanie, care arata ca aceasta cadere pe care noi o numim recesiune incepe sa se indulceasca iar de la trimestru la trimestru incepe sa inregistreze chiar unele cresteri.

In acelasi timp, putem vorbi de increderea consumatorilor, reluarea cresterii productiei.

Somajul, potrivit experientei istorice din perioada postbelica, ne da o indicatie istorica de plus 7 puncte procentuale de incepere a declinului si incepere a revenirii cresterii economice. Acesta nu-si revine la un nivel decent de utilizare a fortei de munca, decat intr-o perioada de aproape 3-5 ani.

In 2010, vom vedea cu ce somaj iesim dupa terminarea crizei din 2009. Probabil ca 2010 va fi anul in care activitatea economica va incepe procesul de recuperare si gradul de utilizare al fortei de munca va incepe incetul cu incetul sa creasca pe masura reluarii activitatii economice.

Foarte multi analisti se bazeaza pe efectul de stimulare a exporturilor prin deprecierea cursului valutar. Intr-adevar, cand cursul de schimb al unei valute se deprecieaza, preturile produselor exportate scad, devenind la aceeasi calitate mult mai atractive fata de pretul altor tari.

Din pacate, in criza aceasta globala, in care intreaga lume a fost afectata de o contractie a cererii mondiale fara precedent, n-ai cum sa utilizezi deprecierea cursului de schimb ca mijloc de stimulare a exporturilor fiindca nu e cerere nicaieri.

Mai reprezinta dolarul american o “ancora” monetara sigura?

In general, in lume are loc o dezbatere fara precedent. Pe de o parte, cei care au rezervele valutare si investitii ale rezervei valutare in bonuri de tezaur americane, inseamna ca au mare implicare datorita dominantei dolarului in rezervele lor valutare internationale.

E vorba de China, de alte tari emergente. Este vorba in primul rand de faptul ca SUA, in ciuda masurilor de combatere a efectelor crizei, nu au reusit sa obtina rezultatele scontate, cu atat mai mult cu cat ultima data de somaj al SUA a fost destul de mare, peste asteptari, iar increderea consumatorilor nu a evoluat pe masura asteptarilor.

Incetul cu incetul, tarile care utilizeaza dolarul, de la tarile producatoare si exportatoare de petrol, pana la tarile mari emergente - Rusia, China, India, Brazilia, America Latina, o parte din tarile asiatice -  isi pun cu tot mai multa putere intrebarea ce urmeaza?

Incetul cu incetul, incep sa-si ia unele masuri posibile fara a declansa mari modificari de curs ale dolarului.

Totusi, unele dintre aceste tari au inceput sa-si diversifice structura noilor intrari in rezervele valutare internationale, orientandu-le catre euro, ceea ce face ca presiunea pe dolar sa fie tot mai mare.

Sa nu uitam insa ca in spatele dolarului se afla una din cele mai puternice economii ale lumii care, desi are dificultati la ora actuala, a aratat de nenumarate ori in istorie o surprinzatoare capacitate de revenire.

In lume exista o cantitate uriasa de dolari in rezervele valutare al unui numar mare de tari. Orice miscare pe care ar realiza-o aceste tari in directia fie a vanzarii dolarilor, fie a unei reorientari catre euro sau catre alte valute, ar produce o scadere a cursului dolarului care s-ar intoarce cu pierderi asupra valorii propriilor rezerve valutare.

Cand China are peste 2 trilioane de dolari, vorbim de rezerva valutara plus bonuri de tezaur ale trezoreriei americane, ganditi-va ce impact ar putea sa fie asupra lor.

Evident ca, in acelasi timp, o serie intreaga de tari emergente incearca sa identifice posibilitatea unei solutii alternative pentru viitor.

Numai in sine, discutiile care au avut loc la Ekaterinburg au creat o presiune asupra dolarului care s-a intors cu costuri asupra propriilor rezerve valutare internationale ale initiatorilor intalnirii de la Ekaterinburg.

Ce sanse avem ca in anii urmatori sa asistam la un nou Bretton Woods?

Noi ne-am intalnit tot timpul cu Bretton Woods-uri. Bretton Woods a fost un complex istoric economic, social, politic, monetar, organizatoric, cu caracter global, care a stabilit regulile de functionare a sistemului valutar international.

Este normal ca Bretton Woods sa nu mai functioneze asa cum a fost el conceput initial si a suferit si va suferi continuu modificari care ar putea, in viitor, sa fie atat de substantiale incat sa nu mai aiba legatura cu ce-a fost la Bretton Woods.

Lumea este extrem de dinamica astazi, raporturile de forta s-au schimbat, tarile emergente puternice capata un loc in cel mai important for de coordonare globala - G20. Mai mult, in Banca Mondiala, in FMI, le cresc cotele si capacitatea de decizie.

#cursul valutar, #curs, #valutar, #exporturi, #dolar , #stiri Impact