"Piata asigurarilor de viata ar creste cu 22% anual, dupa aplicarea deductibilitatii "

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:34
1837 citiri
"Piata asigurarilor de viata ar creste cu 22% anual, dupa aplicarea deductibilitatii "

Piata asigurarilor de viata ar inregistra o crestere medie anuala de 22% dupa introducerea deductibilitatii, a declarat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman, care a adaugat ca spera ca deductibilitatea sa fie introdusa in 2011 sau cel mai tarziu in 2012, informeaza NewsIn.

"Estimam o crestere medie anuala de 22% a pietei de asigurari de viata, dupa introducerea deductibilatatii fiscale, potrivit unui scenariu realizat pana in 2015", a mentionat vicepresedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cornelia Coman.

Ea adaugat ca, fara aplicarea deductibilitatii, cresterea medie anuala este estimata la 12%.

UNSAR solicita, luni, autoritatilor introducerea deductibilitatii pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani, exclusiv asigurarile de viata atasate creditelor, in limita a 400 euro/an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Coman a precizat ca deductibilitatea ar urma sa se aplice atat contractelor care urmeaza sa fie incheiate, cat si politelor aflate in derulare si care au o maturitate de peste 10 ani.

De asemenea, aproximativ 80% din totalul contractelor de asigurare de viata care sunt in vigoare ar beneficia de introducerea deductibilitatii fiscale.

Volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate ar avea un impact direct asupra cresterii economice si ar putea ajunge la 3,7 miliarde lei in perioada 2010 - 2015.

"In ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde lei, vor compensa in proportie de peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii.

Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii provine din mai multe surse, respectiv cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate", a mai spus Coman.

Introducerea acestei deductibilitatii ar putea dubla ponderea afacerilor din industria asigurarilor de viata in produsul intern brut (PIB).

Astfel, in aproximativ cinci ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, in 2009, potrivit unei analize a UNSAR.

In 2009, piata asigurarilor de viata a scazut cu 13%, la 1,625 miliarde lei (de la 1,868 miliarde lei in 2008).

"Acest sector a resimtit efectele cresterii somajului si a scaderii veniturilor consumatorilor de produse de asigurari", a declarat presedintele Comsiiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, # asigurari, # de, # viata, # crestere , #stiri Impact