Pietele europene ating minimul ultimelor sapte saptamani, dupa prabusirea bursei din Tokyo

Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:44
1596 citiri
Pietele europene ating minimul ultimelor sapte saptamani, dupa prabusirea bursei din Tokyo

Dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere economica globala, bursele europene au deschis joi in scadere, la minimul ultimelor sapte saptamani, pe piata circuland si zvonuri ca bancile centrale ar putea reduce programele de stimulare monetara a economiei.

Aprecierea yenului a determinat prabusirea din nou joi a Bursei de la Tokyo, care a pierdut o cincime din capitalizarea din ultimele 3 saptamani.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 1,6% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg. Indicatorul a pierdut 7,9% din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat ca institutia pe care o conduce ar putea reduce programul de relaxare cantitativa daca situatia economiei americane se va imbunatati in mod sustenabil.

In acelasi timp si pietele asiatice au scazut joi cu 2,5%, pe fondul unui declin abrupt al bursei de la Tokyo.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo s-a prabusit joi cu 6,4%, inregistrand cea de-a treia scadere de peste 5% intr-o singura sedinta din ultimele 4 saptamani.

Declinul a fost cauzat de aprecierea yenului fata de dolar, care a afectat actiunile exportatorilor.

Tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica scaderi de 0,5%. Banca Mondiala a revizuit prognoza de crestere economica globala pentru acest an de la 2,4% la 2,2%, fata de o expansiune de 2,3% anul trecut.

#bursa europeana, #crestere economica globala, #Tranzactiile futures, #banca mondiala , #stiri Impact