Planurile Bancii Mondiale de a schimba Romania

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:38
1846 citiri
Planurile Bancii Mondiale de a schimba Romania

Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul citat de Mediafax.

Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate , cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.

Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.

Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.

Buget de stat: nerealist si supraestimat

Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".

Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.

Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste impactul bugetar. Exemplele date in raport sunt eventuale majorari de pensii si salarii.

"Supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice, cresteri artificiale in avelopa de resurse disponibila", se arata in documentul obtinut de Gandul.

"Actualul buget al tarii, cum este el realizat, deviaza semnificativ de la bugetul initial."

Din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu exista transparenta si predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut, atrage atentia Banca Mondiala.

Potrivit expertilor institutiei internationale, in prezent, actualul buget al tarii este focusat pe cheltuielile fixe, fara o prioritizare a costurilor.

Banca Mondiala propune ca angajamentele colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget sa fie corelate cu prioritatile guvernului.

De asemenea, Ministerul de Finante ar trebui sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele.

Toate legile adoptate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat trebuie sa contina si o analiza a acestui impact realizata de Ministerul de Finante. Paralel, Consiliul Fiscal trebuie autorizat sa publice esti-mari separate asupra impactului fiscal al unor anumite legi, daca neutralitatea fiscala ar fi incalcata.

Ministerele trebuie sa justifice noile initiative de proiecte si sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii.

Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite.

Modernizarea serviciilor prin auto-matizare si informatizare.

Integrarea sistemului de contabilitate si raportare cu cel de plati.

Absorbtia fondurilor europene - Romania, pe ultimul loc intre tarile UE

Potrivit raportului, Romania are cea mai slaba absorbtie a fondurilor UE dintre tarile UE.

La sfarsitul anului 2009 rata de contractare era de 38% din totalul proiectelor, iar cea de absorbtie, de 6%. Fara o accelerare a absorbtiei, potrivit regulei n+3, respectiv numarul de ani la dispozitie pentru a cheltui banii alocati, din momentul contractarii, pot avea consecinte negative in anul 2011.

La sfarsitul anului 2009 Romania realizase 19% dintre plati catre proiectele contractate, in conditiile in care media in tarile UE 10 este de 30%. Potrivit expertilor BM, asta sugereaza ca rata implementarii proiectelor trebuie imbunatatita.

Potrivit BM, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Romania trebuie sa realizeze o ordonanta prin care sa prioritizeze alocarea si transferul de personal in cadrul directiilor care se ocupa de implementarea proiectelor UE. In acest sens e nevoie de eforturi suplimentare in cazul Ministerului Transporturilor, unde este nevoie de o analiza imediata a nevoilor de personal.

De asemenea, procedurile de aprobare a proiectelor trebuie reduse pentru a grabi implementarea proiectelor mari, in special cele ale Ministerului Transporturilor.

Potrivit Bancii Mondiale, principalele provocari ale ANAF sunt in special in imbunatatirea sistemului de colectare si cresterea numarului de conformari voluntare in cadrul contribuabililor.

Expertii BM atrag atentia asupra retelei extinse de directii teritoriale de finante, retea care creste costurile de colectare si iroseste mare parte din resurse pe procese de rutina.

Potrivit Bancii Mondiale, plata taxelor si impozitelor in Romania este o povara destul de mare pentru contribuabil, intr-un raport al institutiei, Romania situandu-se pe locul 149 in lume din 183 de tari, in ceea ce priveste birocratia si timpul pierdut cu plata taxelor. Numarul total de taxe care trebuie platite in Romania este de 113, mai spun expertii internationali.

De asemenea, Garda Financiara, desi efectueaza anual un numar mare de controale, doar foarte putine ajung in instanta.

Potrivit expertilor BM, mai exact, din cateva mii de cazuri pe an, foarte putine ajung in instanta, iar in 2009 au existat numai trei condamnari.

"Acest lucru indica ca exista probleme serioase in fie selectia cazurilor, sau fie in calitatea investigatiilor", se arata in raport.

Banca Mondiala sugereaza reducerea numarului platilor separate de taxe. Dezvoltarea unui sistem informatic pentru a reduce interactiunea fata in fata cu platitorul de taxe.

BM mai recomanda ca, din momentul in care va exista un sistem informatic bine pus la punct, serviciile din teritoriu sa fie inlocuite cu informatii pe internet si servicii de call-center.

Potrivit BM, companiile de stat ar trebui controlate direct de Ministerul de Finante.

Controlul Ministerului de Finante asupra companiilor cu capital de stat este limitat, potrivit raportului Bancii Mondiale.

"Bugetele companiilor sunt prezentate spre aprobare la MFP de ministere, si este neclar felul in care aceste bugete au fost construite strategic", se mai arata in raport.

Situatia financiara a companiilor de stat cu pierderi poate crea dezechilibre care sa afecteze bugetul de stat, spun expertii BM. Un exemplu sunt datoriile acumulate de aceste companii atat catre bugetul de stat, cat si catre furnizori privati.

Banca Mondiala propune ca pe termen mediu MFP sa joace un rol direct in gestionarea activelor statului, in special in organizarea companiilor de stat si sa monitorizeze datoriile. "Romania ar putea imbunatati monitorizarea statului asupra companiilor la care este actionar, prin infiintarea unui corp guvernamental care sa se ocupe strict de monitorizarea lor. Noua entitate poate fi fie o directie in Ministerul de Finante, fie o noua agentie subordonata ministerului", se propune in raport.

Noua institutie se va ocupa de managementul eficient al companiilor de stat si ar oferi o raportare periodica asupra performantelor acestora.

Ministerul de Finante are in prezent, potrivit datelor din raport, 1.867 de pozitii autorizate din care 1.432 sunt ocupate.

Potrivit institutiei europene, "numarul angajatilor din aceasta institutie depaseste cu mult numarul angajatilor din ministerele de finante din alte tari europene precum Anglia , Germania sau Franta".

BM sugereaza ca numarul angajatilor din MFP sa se reduca cu circa 200-300 de persoane, organigrama in care ministerul ar putea functiona.

Potrivit Bancii Mondiale, sistemul de compensare la MFP este nedrept si netransparent. "Bonusurile numeroase care se acorda si care sunt inegal distribuite in cadrul ministerului reprezinta circa 30% din factura de personal a institutiei".

Potrivit expertilor BM, alocarea personalului in minister nu este in conformitate cu nevoile actuale. "Distributia de personal in directiile din minister este mai degraba o consecinta a unui istoric organizational decat o reflectie a nevoilor curente", se atrage atentia in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#banca mondiala, #raport, #buget, #ministere, #finante, #cheltuieli, #fonduri europene , #stiri Impact