Pretul locuintelor ar trebui sa tina cont de venituri

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 10:04
1520 citiri
Pretul locuintelor ar trebui sa tina cont de venituri

Preturile la apartamente, vechi sau noi, nu ar trebui sa tina cont numai de numarul de potentiali clienti sau de pretul de constructie ci si de veniturile din acea zona precum si de accesul la utilitati. Declaratia ii apartine lui Dan Ioan Popp, presedintele celui mai mare dezvoltator imobiliar roman, Impact.

"Evaluarea corecta a unui imobil este cu atat mai anevoioasa cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice ce dau valoarea reala a bunurilor imobiliare. Adica indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real!", spune Popp.

Popp a precizat ca a lansat o astfel de oferta de calculare a preturilor in functie de mai multi factori, printre care veniturile si accesul la utilitati.

In functie de PIB-ul pe cap de locuitor, zona este impartita pe cinci categorii, de la cel mai mic, E (regiune fara trafic si cu un PIB sub 499 de euro), pana la A, unde PIB-ul este de 7.000 - 16.000 de euro.

Astfel, fiecarei categorii ii corespunde un aport la valoarea locuintei: pentru categoria E, valoarea este de 20-49 euro/mp, iar la categoria A este de 500 - 1.000 de euro.

Pe urma sunt luate in calcul serviciile oferite de zona respectiva. Spre exemplu, o zona fara echipare edilitara, fara servicii publice, dar cu drum de acces primeste indicele "e", careia ii corespunde un aport valoric de 5-39 euro/mp.

In cazul unei zone cu servicii de elita, cultura, sport, distractie turism, ii corespunde indicele "a" cu o valoare cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de euro/mp.

A treia categorie se refera la materialele din care este realizata locuinta: o casa din chirpici, paianta sau valatuci valoareaza 50 - 149 euro/mp, iar o locuinta superechipata cu finisaje deosebite si facilitati superioare are o valoarea cuprinsa intre 1.500 si 3.500 de euro.

Conform calculului final, pentru o locuinta cu un rating Bc3 valoarea reala este cuprinsa intre 850 si 1.799 de euro/mp. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imobil, #locuinte, #pib, #preturi, #rating, #servicii, #venituri , #stiri Impact