"Prima casa": Ce se ascunde in spatele "bunelor intentii"?

Luni, 25 Mai 2009, ora 11:22
1810 citiri
"Prima casa": Ce se ascunde in spatele "bunelor intentii"?

Statul a anuntat ca va garanta credite pentru 16-17.000 de locuinte in valoare medie de 60.000 de euro, dar programul va avea un efect redus in piata imobiliara si in constructii, in cazul in care cumparatorii se vor indrepta catre locuinte vechi sau Agentia Nationala de Locuinte, potrivit consultantilor din piata.

Guvernul a dat putine detalii despre cum va functiona acest sistem pana acum. Noutatile sunt ca vor fi acceptate doar bancile care ofera posibilitatea de a lua un credit cu un avans de minimum 5%.

"Garantia statului diminueaza doar costul riscului, care nu reprezinta mai mult de 1 punct procentual din costul total al creditului, acum de 9-10% in euro", a spus un bancher, director retail in cadrul uneia din primele trei banci de pe piata.

Aceasta inseamna ca la un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, rata de circa 460 de euro devine circa 420 euro. "Ca psihologie, acest program da bine. Oamenii vor incepe sa caute mai mult apartamente.

Daca acesti cumparatori se vor indrepta spre achizitia de locuinte ANL, deoarece pretul este foarte bun, stimulat va fi ANL-ul. Ce este clar este faptul ca oamenii se indreapta in aceasta perioada catre apartamente finalizate", spune Ruxandra Cleciu, presedinte la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca programul "Prima casa" se adreseaza persoanelor care doresc sa achizitioneze "imobile noi sau din fondul locativ existent", fara a preciza daca este vorba inclusiv de locuinte ANL.

Daca se vor putea cumpara inclusiv locuintele ANL, care au fost tocmai puse in vanzare de catre stat chiar chiriasilor (dintre care multi au obtinut locuinta pe baza conexiunilor politice, conform relatarilor din presa), banii vor merge practic de la stat la stat si nu vor avea impact asupra economiei.

#prima, # casa, # pogea , #stiri Impact