"Prima Casa" este un esec ?

Duminica, 16 August 2009, ora 23:23
2314 citiri
"Prima Casa" este un esec ?

Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca programul "Prima Casa" a fost conceput gresit si va fi un esec, mentionand ca dupa doua luni de la lansarea acestuia nu au fost acordate decat 131 de credite.

"S-au anuntat 16.000 de credite garantate ce vor fi puse la dispozitia romanilor in acest an. Dupa doua luni din sapte ale acestui program, s-au acordat 131 de credite.

131 de credite inseamna mai putin de 1% din ceea ce ar urma teoretic sa se acorde in urmatoarele cinci luni. Este evident, in aceste conditii, ca mai putin de 10% din programul «Prima Casa» va fi pus in aplicare si ca programul va fi un esec, asa cum am anuntat.

Programul a fost conceput gresit", a spus vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu. El a reafirmat ca PNL a pus la dispozitia Guvernului date din care rezulta ca 1,7% din persoanele pana in 35 de ani si 1% dintre cele intre 35 si 40 de ani sunt eligibile, conform conditiilor stabilite de Guvern si ca, in aceste conditii, evident, nu vor putea sa vina sa ceara credite.

"In mod superficial, fara studii de impact si o analiza serioasa, Guvernul a trecut la punerea in aplicare a programului «Prima Casa» , a blocat un miliard de euro din buget, pe care il va gasi neatins in buget, pentru ca acest program nu va reusi sa fie pus in aplicare", a conchis deputatul PNL.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #esec, #prima , #stiri Impact