Producatorii internationali de medicamente cer eliminarea suprataxarii

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 18:13
1545 citiri
Producatorii internationali de medicamente cer eliminarea suprataxarii

Producatorii internationali de medicamente sunt dispusi sa sustina in continuare sistemul de sanatate romanesc prin acceptarea termenelor de plata intarziate, insa cer eliminarea procedurii de suprataxare si cresterea cursului de schimb, care in prezent este mai mic cu 5% decat cel real, relateaza NewsIn.

Potrivit managerului de afaceri externe al Merck Sharp&Dohme Romania, Sorin Popescu, in ultimii ani, companiile farmaeutice au functionat ca protector al sistemului de sanatate, deoarece livreaza produsele pe datorie, aceptand termenele de plata intarziate.

"Noi, producatorii, ne-am exprimat dorinta ca, impreuna cu guvernul, sa incercam sa trecem de criza, insa, pentru asta, avem nevoie sa nu mergem in pierdere si cerem sa nu ramanem la cursul de 4 lei pentru un euro, cand cursul va fi de 4,5 lei.

Pozitia noastra in situatie de criza este ca, daca pana acum am putut sa sustinem sistemul sanitar, e de datoria noastra sa facem acest lucru si in continuare, sa facem mai mult decat am facut pana acum.

Acceptam prelungirea termenelor de plata, insa cerem intelegere si sa nu se mai actioneze prin parghii restrictive, care nu fac economii la buget, dar e posibil sa afecteze sistemul.

Suprataxarea pune in mare pericol sustenabilitatea financiara a sistemului", a explicat, luni, Sorin Popescu.

Reprezentanta Novartis, Sorina Melnic, vorbeste despre o multime de masuri restrictive care afecteaza producatorii de medicamente.

"Sunt trei aspecte care ne ingrijoreaza in prezent - mecanismul de calculare a pretului, ordonanta de urgenta din septembrie, care aduce foarte multe masuri restrictive suplimentare, si alocarea bugetara din PIB", spune Melnic.

"Nu pot coexista masuri privind preturile minime la medicamente, o rata de schimb necorelata cu inflatia, termene de rambursare de peste 210 zile si mai nou o suprataxare a veniturilor companiilor", considera Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit reprezentantilor ARPIM, aceste masuri ar putea conduce la scaderea numarului si volumului investitiilor companiilor farmaceutice prezente pe piata romaneasca si la diminuarea semnificativa a disponibilitatii unor produse.

In cursul anului 2009, autoritatile au adoptat o noua metodologie de calcul a pretului medicamentelor care aliniaza pretul medicamentelor in Romania la nivelul minim european si le ingheata pentru o perioada de un an la cursul de schimb de 4 lei pentru un euro, un nivel care e in medie cu 5% mai mic decat cursul mediu al BNR.

Potrivit ARPIM, aceasta decizie, precum si aplicarea altor masuri care au avut deja efecte economice negative asupra producatorilor de medicamente, au un impact cumulativ care risca sa afecteze serios accesul pacientilor romani la medicamente.

Adoptarea, la sfarsitul lunii septembrie, a ordonantei ce prevede introducerea mecanismului de clawback "creeaza un sistem unic in Uniunea Europeana de supra-impozitare progresiva a cifrei de afaceri a producatorilor de medicamente, si face sa intarzie semnificativ plata de catre CNAS a facturilor catre farmacii si distribuitori, bloand fluxul de lichiditati si crescand costurile de operare pe piata farmaveutica a agentilor economice", considera cei de la ARPIM.

Sistemul este considerat de producatorii internationali de medicamente ca fiind, de fapt, o suprataxare gresit interpretata, si a unei hotarari de guvern de prelungire a termenelor de plata la farmacii si spitale pana la 210 zile, fata de 60 de zile.

Producatorii internationali de medicamente recomanda alocarea in 2010 a minim 4,5% si garantarea din 2011 a 6% din PIB pentru sanatate, eliminarea suprataxarii, identificarea unei politici de taxare care sa se bazeze pe un amestec intre un sistem real de clawback, metodologia de stabilire a preturilor medicamentelor, rata de schimb si termenele de plata. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#curs, #de, #internationali, #medicamente, #producatori, #schimb, #suprataxa , #stiri Impact