Proiectul Rosia Montana ar putea produce aur din 2014

Joi, 10 Martie 2011, ora 17:16
1939 citiri
Proiectul Rosia Montana ar putea produce aur din 2014

Gabriel Resources a avut pierderi de 22,7 milioane dolari canadieni (16,9 milioane euro) anul trecut, cauzate de un rezultat negativ de 15,9 milioane dolari canadieni (11,8 milioane euro) din evolutia cursului de schimb, si a anuntat totodata ca proiectul Rosia Montana ar putea produce aur din 2014, informeaza Mediafax.

Compania canadiana detine 80,4% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, in timp ce statul roman detine 19,3% din actiuni, prin Minvest Deva.

Gabriel Resources a beneficiat anul trecut de returnari de taxe din partea statului roman de 6,9 milioane de dolari canadieni, se arata intr-un comunicat al companiei.

In ultimul trimestru al anului, compania a avut o pierdere de noua milioane de dolari canadieni (6,7 milioane de euro), din care 5,8 milioane de dolari canadieni (4,3 milioane de euro) din cauza impactului cursului valutar.

Gabriel Resources a cheltuit anul trecut 38,2 milioane de dolari canadieni (28,4 milioane de euro), respectiv 13,6 milioane de dolari canadieni (10,1 milioane de euro) pentru proiecte de dezvoltare.

La finele anului trecut, compania avea lichiditati si investitii pe termen scurt in valoare de 121,5 milioane de dolari canadieni (90,3 milioane de euro).

Bugetul de baza si cheltuieli estimate pentru proiectul Rosia Montana anul acesta totalizeaza 65 de milioane de dolari canadieni (48,3 milioane de euro).

Bugetul include doar acele cheltuieli si angajamente pentru mentinerea valorii investitiei companiei in proprietati miniere si obtinerii autorizatiei de mediu, se arata in comunicatul Gabriel Resources.

Proiectul Rosia Montana continua sa beneficieze de sprijinul unor lideri politici de la nivel local si central, in contextul eforturilor Guvernului de a stimula economia, noteaza compania, care evidentiaza progresele in procesul de obtinere a autorizatiei de mediu si a aprobarilor pentru planul urbanistic zonal industrial modificat si pentru planul urbanistic zonal al regiunii protejate.

Totodata, compania a obtinut, pana in prezent, zece din cele 12 aprobari necesare acordului final al Consiliului Local Rosia Montana.

Astfel, conducerea Gabriel Resources considera ca dupa aprobarea de catre Guvern a autorizatiei de mediu si a noului certificat de descarcare arheologica pentru zona Carnic, in absenta unor evenimente neprevazute, va dura aproximativ un an pentru a finaliza majoritatea achizitiilor pentru terenurile de suprafata, respectiv pentru a obtine cea mai mare parte a celorlalte permise si aprobari, inclusiv permise de constructie pentru faza initiala.

Constructia minei ar putea dura 30 de luni de la pornirea lucrarilor. In absenta unor intarzieri neprevazute, proiectul Rosia Montana ar putea incepe sa produca aur pana la sfarsitul anului 2014, estimeaza Gabriel Resources. 

#Rosia Montana, # gabriel resources, # cursul de schimb, # productie aur , #stiri Impact