Radu Ghetea: nu cred intr-o depreciere severa a leului

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 11:41
2075 citiri
Radu Ghetea: nu cred intr-o depreciere severa a leului

" Nu cred intr-o depreciere severa a leului pentru ca Banca Nationala a demonstrat ca poate tine sub control inflatia. Mai mult, inflatia e si ea legata de curs", a declarat Radu Ghetea, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, intr-un interviu Bloombiz.

" Eu mi-am aratat optimismul ca s-ar putea ca unele luminite sa apara chiar in anul 2009. In acest moment avem o situatie mai complexa din cauza alegerilor prezidentiale, a campaniei electorale, dar cred ca economia romaneasca va arata lucruri pozitive la inceputul anului 2010", a spus Ghetea.

" Nu cred intr-o depreciere severa a leului pentru ca Banca Nationala (BNR) a demonstrat ca poate tine sub control inflatia". Potrivit presedintelui ARB, inflatia e si ea legata de cursul valutar. Nu exista motive sa credem ca va aparea in viitorul apropiat o depreciere puternica a leului.

"Dar, daca facem un scenariu, orice depreciere a leului are un impact negativ asupra importurilor. Toate industriile, toate activitatile legate de importuri ar putea avea probleme. Pe de alta parte, exportatorii ar putea fi bucurosi. Din pacate, exportatorii depind foarte mult de pietele externe care sunt blocate sau inca in recesiune."

Ghetea este de parere ca nu putem vorbi de hiperinflatie pe plan international. Dobanzile sunt foarte jos, inflatia se presupune ca va ramane si ea intr-un palier controlabil. " Daca la nivel national reusim sa controlam inflatia, va fi bine. Ce se intampla pe plan international ne va afecta dar, deocamdata Romania trebuie sa mentina inflatia intr-un palier rezonabil", a mai spus finantistul.

" Parerea mea este ca dobanzile la ora actuala sunt mici, daca ne uitam la bancile care dau credite in valuta, Euribor plus 2 si ceva,3 chiar si 4 este o dobanda rezonabila."

" Nu exista cerere, oamenii sunt inca in expectativa, asteptand o reducere si mai masiva a preturilor. Trebuie sa fie atenti pentru ca, la un moment dat, se va reduce si revirimentul si atunci vor constata ca au pierdut momentul propice. In opinia mea, momentul propice trebuie sa fie inaintea inceperii relansarii economice ", a conchis Radu Ghetea, in interviul acordat Bloombiz.

Vezi interviul cu Radu Ghetea

#curs, #exporturi, #ghetea, #inflatie, #valutar , #stiri Impact