Ramanem fara petrol?

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 15:27
1574 citiri
Ramanem fara petrol?

Cercetatorii britanici contrazic rapoartele Agentiei Internationale a Energiei si ale companiilor petroliere si spun ca rezervele de petrol ale omenirii vor incepe sa se scada inainte de 2020.

Un studiu realizat de Consiliul pentru cercetari in domeniul energiei din Marea Britanie avertizeaza ca resursele de petrol se vor apropia de sfarsit in urmatorii zece ani, ceea ce va arunca in aer preturile la energie si va forta economiile sa depinda de combustibili si mai poluanti, aflam din Daily Telegraph.

Data exacta a inceperii declinului in productia de petrol este dezbatuta intens de zeci de ani. Ecologistii sustin ca acesta se poate termina in orice moment si ca trebuie sa investim in energia regenerabila, in timp ce companiile petroliere insista ca inca mai au multe zacaminte de descoperit.

Cea mai recenta estimare a Agentiei Internationale pentru Energie, in functie de care sunt luate deciziile in lume, spune ca declinul productiei nu va incepe inainte de 2030. Britanicii cred insa ca aceste previziuni sunt optimiste si neverosimile si spun ca pragul va fi trecut inainte de 2020.

Cercetarea britanicilor se bazeaza pe 500 de studii realizate in intreaga lume, care au luat in calcul cresterea cererii si dificultatile pe care le intampina companiile cand exploateaza campuri petroliere noi.

Reprezentantii Consiliului pentru cercetari in domeniul energiei din Marea Britanie atrag atentia ca pretul energiei va exploda cand rezervele se vor apropia de sfarsit, ceea ce va avea un impact puternic asupra economiilor din intreaga lume.

In prezent, pretul unui baril de petrol este de aproximativ 70 de dolari dupa ce in 2008 ajunsese la 147 de dolari.

Raportul precizeaza ca estimarea sumbra trebuie sa incurajeze guvernele din toata lumea sa investeasca in masini electrice si surse regenerabile de energie precum cea eoliana sau solara.

Cei care l-au intocmit se tem insa ca cea mai mare problema in cazul epuizarii neasteptate a rezervelor de petrol este folosirea unor combustibili si mai poluanti care vor face imposibila prevenirea schimbarilor climatice.

Sursele alternative includ obtinerea petrolului din smoala, insa acest lucru ar avea costuri foarte mari si efecte catastrofale asupra mediului.

Petrolistii nu cred si anunta descoperiri noi

Industria petroliera nu este la fel de pesimista, in special dupa ce a descoperit peste 200 de noi zacaminte in prima jumatate a anului. Companiile spun chiar ca au detectat rezerve uriase sub mari, dar nu pot ajunge la ele deocamdata.

Petrolistii sustin ca descoperirile din ultimul timp sunt rezultatul investitiilor facute de companiile petroliere atunci cand pretul petrolului era foarte ridicat. Datorita tehnologiilor noi, sondele au putut sa exploreze la adancimi mult mai mari si sa sparga straturile de roci tari. Ei au adaugat ca si-au asumat mai multe riscuri tocmai din cauza problemelor financiare.

Peste 200 de zacaminte au fost descoperite pana acum in 2009, in zeci de tari. Cele mai importante se afla in nordul Irakului, Australia, Israel, Iran, Brazilia, Norvegia, Ghana si Turcia.

Zacamintele descoperite in prima jumatate a anului 2009 sunt estimate la mai mult de 10 miliarde de barili. In acest ritm, 2009 va fi cel mai important an pentru industria petroliera dupa 2000.

Deciziile globale depind de optimismul unui raport

Productia globala de petrol se ridica in acest moment la 85 de milioane de barili pe zi si ar putea creste cu 100 de milioane inainte sa inceapa declinul.

Chiar daca unele companii petroliere anunta ca descopera zacaminte cu miliarde de barili, oamenii de stiinta britanici afirma ca acestea sunt foarte greu de exploatat si ca ar intarzia momentul tragic doar cu cateva saptamani sau chiar zile.

Agentia Internationala a Energiei va publica, la randul ei, un raport privind resursele de petrol si momentul in care va incepe declinul productiei in luna noiembrie, cu putin timp inainte de intalnirea liderilor lumii de la Copenhaga.

Acest raport va juca un rol important in discutiile privind politicile pentru prevenirea schimbarilor climatice si ii va influenta pe liderii marilor puteri sa hotarasca daca isi reduc emisiile poluante si daca sunt dispusi sa ajute tarile sarace.

#petrol, #baril, #dolar , #stiri Impact