Ranile hidoase ale razboiului: Cum sa distrugi o tara in 4 ani

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 17:43
6981 citiri
Ranile hidoase ale razboiului: Cum sa distrugi o tara in 4 ani
Foto: Flickr/Freedom House

Altadata una dintre cele mai promitatoare economii si chiar adapost pentru refugiatii din alte zone de conflict, Siria a devenit in doar cativa ani de razboi civil unul dintre cele mai crunte dezastre umanitare si economice din Orientul Mijlociu al ultimului sfert de veac.

Conflictul izbucnit in 2011 a reusit sa se imprastie rapid in majoritatea regiunilor tarii, iar efectele sale catastrofale si-au pus amprenta asupra economiei si a vietilor celor care au fost prinsi in acest razboi, arata o recenta analiza Bloomberg.

Economie sfasiata

Pierderile totale suferite de economia Siriei din momentul izbucnirii razboiului civil si pana in prezent se ridica la 229% din PIB al tarii din ultimul an de pace, 2010, arata raportorii din cadrul Centrului de Studii Politice din Siria.

In acelasi timp, institutul londonez Chatham House a dezvaluit intr-o analiza facuta publica luna trecuta ca sectoarele energetic, manufacturier si agricol au fost devastate de-a dreptul de furia razboiului.

"Sursa de bunastare si infrastructura de productie au fost distruse. Acum zonele economice din apropierea granitelor cu Liban si Iordania se confrunta cu o alta amenintare.

Fabricile din micile orase libaneze si iordaniene nu pot absorbi numarul mare de refugiati sirieni care au trecut granita in incercarea de a scapa de ororile razboiului", explica Sami Nader, seful Institutului de Studii Strategice Levant din Beirut.

Cei care nu au apucat sa plece nu au alta sansa decat sa se alature uneia dintre taberele combatante sau sa isi astepte sfarsitul. Razboiul pare singura activitate care ii mai tine ocupati pe sirieni.

In 2014, nivelul somajului in tara ajunsese la 60%, in conditiile in care o buna parte din populatie fugise deja din calea conflictului sangeros.

Cu un an inainte, inflatia in Siria atinsese nivelul de 80%, facandu-i pe multi sirieni sa ia calea refugiului in alte zone de pe harta globului.

Exod sirian

Criza refugiatilor din Siria nu este necunoscuta europenilor. Grecia si Italia s-au confruntat cu un aflux masiv de victime ale razboiului civil care au luat cu asalt Europa in ultimii 3 ani.

Aproximativ 4,5 milioane de refugiati sirieni sunt raspanditi astazi prin tarile din Orientul Mijlociu, Africa de Nord sau in Europa.

In total, 11 milioane de persoane au fost nevoite sa fuga din calea razboiului, multi dintre refugiati traind in continuare in tabere de pe teritoriul tarii natale sau la periferia oraselor din zonele neafectate inca de conflict.

Altii au apucat sa traverseze granita in Turcia, unde presiunea valului de imigranti se face simtita pe zi ce trece. Turcia gazduieste in acest moment, 1,8 milioane de refugiati sirieni.

In Liban au ajuns inca 1,2 milioane de victime ale razboiului civil, in timp ce a treia mare casa care si-a deschis portile pentru refugiatii din Siria este Iordania, cu putin peste 600.000 de persoane intrate in tara.

Generatia tanara a Siriei a avut cel mai mult de suferit in urma razboiului civil. Inainte de 2011, nivelul de scolarizare in randul copiilor era de 90%.

Acum jumatate din numarul refugiatilor ajunsi in taberele ONU din diverse alte state este reprezentat de copii care rateaza sansa unei educatii normale. In randul lor, razboiul a semanat deja 11.000 de morti.

O tara a mortii

Numarul total al victimelor inregistrate in razboiul din Siria este estimat de raportorii ONU la 230.000. In acelasi timp, oficialii din guvernul de la Damasc cred ca cifra reala ar fi de 320.000 de victime.

In intreaga istorie moderna a regiunii, doar conflictul de opt ani inregistrat intre Irak si Iran a dus la inregistrarea mai multor decese: un milion de victime raportate intre 1980-1988.

Productie de petrol prabusita

Inainte de razboi, Siria producea zilnic o cantitate de 380.000 de barili de petrol. Odata cu ocuparea unor campuri petroliere de diversele factiuni armate aparute in tara, productia de petrol s-a redus dramatic.

Multe dintre campurile de extractie sunt acum sub controlul gruparii teroriste Statul Islamic, dar si acestea fac obiectul raidurilor aeriene derulate de aviata americana, britanica si turca in scopul de a limita sursele de venituri ale jihadistilor.

In primul trimestru al acestui an, Siria ajunsese sa extraga doar 9,486 de barili pe zi, conform unor date oficiale prezentate de reprezentantii industriei petroliere de la Damasc.

#razboi civil Siria, #criza refugiati Siria, #efecte economice razboi civil , #stiri Impact