Rata somajului din Ungaria a urcat la un nivel record

Luni, 29 Martie 2010, ora 17:40
1665 citiri
Rata somajului din Ungaria a urcat la un nivel record

Rata somajului din Ungaria a urcat in perioada decembrie 2009-februarie 20010 la un nivel record, de 11,4%, in conditiile in care cea mai grava recesiune din ultimii 18 ani forteaza companiile sa-si reduca personalul, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Rata este cea mai mare de la introducerea actualei metode de calcul, in 1998. In perioada septembrie-noiembrie 2009, rata somajului era de doar 10,8%.

In urma cu un an, rata somajului era de doar 9,1%, numarul de someri crescand intr-un an cu 101.000, la 478.700.

Economia ungara s-a contractat anul trecut cu 6,3%, cea mai grava recesiune din 1991, iar economistii si guvernul se asteapta la o noua scadere in acest an.

Scaderea cererii globale i-a fortat pe unii exportatori, intre care Suzoki si Alcoa, sa reduca numarul de angajati, ceea ce a avut un impact semnificativ, in conditiile in care economia ungara, deschisa si de dimensiuni mici, se bazeaza mult pe exporturi.

"Inrautatirea reflecta faptul ca activitatea economica este inca lipsita de un motor puternic in Ungaria.

Cererea interna este tinuta jos partial de restrangerea creditului si in mare parte din cauza incertitudinilor legate de venituri", a comentat analistul Janos Samu, de la Concorde Securities, citat de portalul financiar Portfolio.

In Romania, rata inflatiei era in februarie de 8,3%, mai mica cu circa 3 procente decat cea din Ungaria. 

#rata, # somaj, # ungaria , #stiri Impact