Razboiul din Libia: ce se intampla cu pretul petrolului daca pleaca Gaddafi

Luni, 22 August 2011, ora 09:51
2594 citiri
Razboiul din Libia: ce se intampla cu pretul petrolului daca pleaca Gaddafi

O victorie a rebelilor in Libia ar accelera ieftinirea petrlolului, al carui pret se afla deja in cadere libera, din cauza grijilor privind incetinirea economiei, scrie Wall Street Journal.

Pretul petrolului s-ar putea stabiliza dupa ce noii lideri de la Tripoli vor reusi sa repuna in functiune furnizarea de titei, insa ar putea trece cateva luni pana atunci.

Libia este un important exportator de petrol, producand un tip de titei extrem de apreciat, "light sweet crude".

Dupa ce lumea araba a fost cuprinsa de febra revoltelor, Libia nu a mai furnizat acest titei.

Compania Arabian Gulf Oil Co., aflata acum in mainile rebelilor, ar putea incepe productia a 180.000 de barili pe zi, in doua saptamani, daca i se va asigura securitatea, spun oficialii companiei.

Per total, intr-un interval de doua luni, productia Libiei ar putea atinge 500.000 de barili pe zi. Insa aceasta cantitate va fi absorbita de consumatorii domestici interni si nu va fi exportata.

Pentru a reveni complet la capacitatea de productie atinsa inainte de revolte, Libia ar avea nevoie de 3 ani.

In 2010, tara producea 1,8 milioane de barili de titei si alte produse petroliere pe zi, potrivit datelor detinute de Guvernul american.

In 2009, 1,5 milioane de barili luau zilnic calea exportului, potrivit aceleiasi surse.

Europa, care primea jumatate din exporturile Libiei de petrol, a fost cea mai lovita de situatia critica din tara africana.

Pretul petrolului Brent a atins 126,65 de dolari, la inceputul lunii august.

Un petrol mai ieftin ar ajuta economiile agitate, atat din Europa cat si din SUA, devreme ce pretul ridicat la petrol este o povara a consumului si a productiei.

"Ne asteptam ca pretul la petrol sa scada indata ce productia petrolului light sweet crude va fi reluata", spune un analist citat de WSJ.

Insa va mai dura pana cand acest petrol ajunge la importatori, iar nelinistea din Siria nu ajuta la nimic.

Asadar, desi reactia imediata din piata ar putea reflecta o linistire, cumparatorii de petrol "dulce" libian vor trebui sa mai astepte.

De altfel, impactul psihologic nici nu conteaza, devreme ce lipsa este una fizica, spune Phil Verleger, expert citat de Wall Street Journal.

La incheierea ultimei sedinte, pretul petrolului cotat la NYMEX inregistra o scadere de 57 de centi, pana la 81.79$.

#gaddafi, #libia, #petrol, #pret petrol, #raboi , #stiri Impact