Razboiul rece dintre dolarul american si yuanul chinezesc

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 21:19
1863 citiri
Razboiul rece dintre dolarul american si yuanul chinezesc

Nu este un secret faptul ca subevaluarea propriei monede de catre China a facilitat exporturile acesteia in America, afectand grav productia interna a SUA si respectiv locurile de munca.

Daca, pana in prezent, nelinistea produsa de exporturile ieftine ale Chinei in SUA s-a resimtit mai mult in comentariile politice si economice, acum Senatul american a hotarat sa intervina pentru a proteja propriii producatori de concurenta chineza, pe care o considera neloiala.

Un dumping monetar

Taxand situatia ca un adevarat dumping monetar, Senatul a adoptat marti seara un controversat proiect de lege, in vederea aplicarii de impozite suplimentare asupra importurilor provenite din tari care supraevalueaza moneda americana - informeaza La Tribune, citand agentia Reuters.

Trebuie remarcat faptul ca impactul acestui dumping se resimte si in alte tari, ale caror schimburi comerciale cu China se efectueaza cu decontul in dolari, inclusiv Romania.

Totusi, ele suporta consecintele asupra propriei forte de munca, fie in dorinta de a nu lipsi populatia de produse ieftine, fie din prudenta sau dintr-o incapacite inertiala, greu de invins.

Factorii politici americani observa ca, incepand cu relaxarea din iunie 2010, moneda chineza a inregistrat unele aprecieri periodice, dar ele raman insuficiente. Expertii au calculat o subapreciere de cel putin 25%, dar care poate merge pana la 40%.

Totodata, deficitul comercial fata de China se mentine pe un trend crescator, atingand in anul 2010 nivelul de 273 miliarde de dolari si tinzand sa depaseasca, la sfarsitul acestui an, pragul psihologic de 300 de miliarde.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dolar, #yuan, #exporturi china, #sua, #subevaluare yuan , #stiri Impact