Reglementatorii din UE iau masuri de supraveghere a pietei de capital, in conditiile crizei

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 16:24
1435 citiri
Reglementatorii din UE iau masuri de supraveghere a pietei de capital, in conditiile crizei

Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana au luat masuri de supraveghere in mai multe aspecte cheie ale pietei de capital in urma adancirii crizei financiare, care a afectat puternic bursele globale, arata un comunicat al comitetului european al reglementatorilor de valori mobiliare (CESR). Membrii CESR s-au intalnit in 30 septembrie la Paris si au luat mai multe masuri care intra sub competentele reglementatorilor de valori mobiliare din Uniunea Europeana.


"Reglementatorii de valori mobiliare europeni sunt vigilenti in ceea ce priveste dezvoltarea pietelor financiare si sunt pregatiti pentru a actiona in scopul garantarii functionarii ordonate a pietelor financiare si asigurarii protectiei investitorilor. Vom intensifica activitatea noastra in zonele cheie ale supravegherii, concentrandu-ne asupra increderii investitorilor in piete si coordonarii raspunsurilor supraveghetorilor europeni in acesta perioada critica", a declarat presedintele CESR, Eddy Wymeersch.


In ceea ce priveste vanzarile in lipsa (short-selling), CESR va investiga modul de promovare a convergentei deciziilor nationale, astfel incat sa asigure o claritate mai buna pentru piata. Astfel, se va intari cooperarea intre reglementatori pentru cazurile de supraveghere practice cu privire la interzicerea vanzarilor in lipsa.


Totodata, reglementatorii europeni au hotarat monitorizeaza impactului evenimentelor recente din piata asupra fondurilor de investitii si vor analiza impactul falimentului Lehman Brothers cu privire la drepturile investitorilor afectati.


Cat priveste decontarea si compensarea, membrii CESR vor supraveghea functionarea ordonata a infrastructurilor post-tranzactionare pentru a asigura finalitatea corecta a tranzactiilor de-a lungul perioadei de instabilitate.


CESR este un comitet european al reglementatorilor de valori mobiliare, cu statut independent, care isi propune sa imbunatateasca coordonarea intre reglementatorii de valori mobiliare si, totodata, actioneaza ca un organism de consultare al Comisiei Europeane, in ceea ce priveste pregatirea proiectelor de masuri de implementare in domeniul valorilor mobiliare.


Fiecare stat membru al Uniunii Europene are cate un reprezentant in comitet, competent in domeniul pietei de capital.