Reuters: Tarile cu monede fixate la euro, mai rau lovite de criza

Luni, 09 Martie 2009, ora 15:10
1199 citiri
Reuters: Tarile cu monede fixate la euro, mai rau lovite de criza

Noii membri ai UE care au optat pentru consiliu monetar, ce presupune fixarea cursului monedelor nationale fata de euro, au beneficiat in ultimii ani de crestere mai mare decat in alte state, insa acum sufera o cadere mai dura, din cauza presiunii asupra competitivitatii, comenteaza Reuters.

Statele care au cursul valutar fixat la euro sunt printre cele mai mici ale regiunii - Letonia, Lituania, Estonia si Bulgaria -, iar regimul valutar pe care l-au adoptat pune acum presiune asupra competitivitatii lor economice fata de vecinii cu curs liber de schimb, care au inregistrat deprecieri semnificative ale monedelor, astfel ca exporturile lor au devenit mult mai ieftine.

Cele trei mici tari baltice, care au impreuna aproximativ 7 milioane de locuitori, au inregistrat in prima parte a acestui deceniu cresteri economice chiar si de peste 10%, pentru ca incepand cu ultima parte a anului trecut sa se cufunde intr-o recesiune severa.

Insa Bulgaria, care are consiliu monetar, are o situatie diferita: dupa ce a inregistrat o crestere economica moderata in ultimii ani, de 5-6%, a suferit o incetinire economica mai putin dura in ultimul trimestru din 2008, iar unii experti se asteapta ca vecinul de la sud al Romaniei sa scape de recesiune in acest an.

Tarile din regiune cu regim de "flotare controlata" a monedelor - Polonia, Cehia, Ungaria si Romania - au inregistrat din luna august a anului trecut o depreciere a valutelor cu pana la 32% in fata monedei europene, ceea ce i-a afectat grav pe cei cu imprumuturi in euro sau franci elvetieni. Si aici exista o exceptie - Cehia -, care are o expunere foarte mica pe creditele in valuta si nu agreeaza sa fie pusa laolalta cu celelalte state.

Reuters arata ca tarile in care valutele au curs fix fata de o moneda puternica inregistreaza de obicei o crestere mai rapida in anii de avant economic decat statele cu monede libere, insa se confrunta in prezent cu o ajustare mai dificila. Insa niciuna din optiunile de regim valutar nu ofera siguranta in contextul crizei financiare, iar incercarea de a schimba regimul valutelor in mijlocul furtunii este foarte periculoasa.

In contextul in care fostele tari comuniste ce au intrat in Uniunea Europeana (UE) se confrunta cu deficite in balanta de plati, cu o scadere a cereii pentru exporturi si cu o criza a creditelor, politicile valutare adoptate in urma cu un deceniu aduc necazuri cetatenilor, companiilor si guvernelor.

Impactul se resimte in adancirea recesiunii si reduceri salariale in tarile cu consiliu monetar sau prin cresterea costurilor ipotecare in tarile cu valute libere pentru cei ce au contractat credite in euro sau in franci elvetieni.

"Disponibilitatea de a acorda imprumuturi a disparut la nivel international, astfel ca orice tara ce are nevoie de finantare externa trebuie sa scape rapid de aceasta necesitate", a declarat David Lubin, seful departamentului de analiza economica pentru Europa Centrala si de Est de la Citi.

Insa spre deosebire de tarile asiatice, care au reusit sa genereze excedente de cont curent imediat dupa criza valutara din 1997-1998, tarile din Europa de Est au mai putine sperante de a utiliza exporturile pentru a iesi din criza, in contextul in care cererea internationala s-a prabusit, mai arata Reuters. 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#deprecieri, #economie, #recesiune, #ue , #stiri Impact