Revolutiile din Orientul Mijlociu nu aduc o criza financiara mondiala

Luni, 28 Martie 2011, ora 22:54
1900 citiri
Revolutiile din Orientul Mijlociu nu aduc o criza financiara mondiala

Conflictele care au loc in tarile din Orientul Mijlociu nu vor declansa o noua criza financiara mondiala, a declarat, luni, presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, adaugand ca impactul va fi limitat la cresterea pretului petrolului, potrivit Mediafax. 

"Cred ca efectul macroeconomic este mai mult asupra pretului petrolului, din cauza riscurilor si incertitudinilor", a afirmat Zoellick, prezent la o conferinta referitoare la imbatranirea populatiei la nivel mondial.

Valul de revolte populare din nordul Africii si Orientul Mijlociu a provocat temeri legate de probleme de aprovizionare cu petrol, al carui pret a urcat peste 100 de dolari pe baril.

Analistii anticipeaza ca pretul petrolului se va mentine peste 100 de dolari pe baril si in 2013.

Din acest motiv a aparut ingrijorarea ca pretul mare al energiei va alimenta inflatia, cu impact asupra cheltuielilor de consum si implicit asupra redresarii economiei mondiale.

Zoellick crede ca problemele din Orientul Mijlociu ofera oportunitati economice pentru tarile afectate, creand totodata riscuri mondiale.

"Vor avea loc tranzitii politice, o lunga perioada de timp. Parte a acestui proces, vor avea loc tranzitii sociale si economice", a aratat seful Bancii Mondiale.

In pofida incertitudinilor din piata si a tulburarilor politice, natiunile dezvoltate vor discuta mijloace de stimulare a dezvoltarii economice in Orientul Mijlociu prin comert, cum ar fi incurajarea exporturilor de produse agricole sau produse finite de baza, a spus Zoellick.

Banca Mondiala va participa la o intalnire cu alti creditori internationali pentru a discuta despre un eventual ajutor destinat tarilor din Nordul Africii, afectate de conflicte violente, a adaugat seful BM. 

#banca mondiala, #revolutii, #orientul mijlociu, #libia, #criza financiara, #petrol, #pret petrol , #stiri Impact