Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RFI: Proiectul exploatarii de aur de la Rosia Montana revine in atentie

RFI: Proiectul exploatarii de aur de la Rosia Montana revine in atentie
RFI, 6 septembrie 2007 - Proiectul Rosia Montana revine in atentie odata cu apropierea termenului la care parlamentul ar trebui sa se decida asupra proiectului care modifica legea minelor si prin care se interzice folosirea cianurilor pe teritoriul Romaniei. Compania canadiana Gabriel Resources, cea care incearca ce cativa ani buni sa realizeze cea mai mare exploatare de aur din Europa si care pana acum s-a lovit de opozitia mai multor ONG-uri de mediu, iese la rampa cu noi acuzatii la adresa celor care incearca sa opreasca acest proiect.

Reporter: In fruntea opozantilor proiectului minier de la Rosia Montana se afla organizatia Alburnus Maior, care este sustinuta de alte cateva zeci de ONG-uri atat din Romania, cat si din strainatate. Reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resources nu cred insa in bunele intentii ale acestora si sunt hotarati sa ajunga la agenda secreta a celor care se opun celui mai important proiect minier din Europa. Presedintele Rosia Montana Gold Corporation, Alan Hill, ii acuza pe cei de la Alburnus Maior de ilegalitati financiare; mai exact, acestia ar fi primit finantari exterioare de la cel putin 17 organizatii internationale, bani pe care insa nu ii declara.

Alan Hill: Acestea sunt cele 17 surse exterioare de sustinere pe care le-am putut afla, intrucat Alburnus Maior nu este obligata sa isi declare sursele finantarii. De fapt, in anul 2005, an in care finantarile au crescut exponential in Romania, Alburnus nu si-a inregistrat declaratia de venituri la autoritatile romane. Au cheltuit milioane de dolari pentru a se opune proiectului nostru, dar nu au facut nimic sa ajute comunitatea locala. Cand sunt intrebati cine ii finanteaza, raspund "Nu va priveste".

Reporter: In replica, presedintele Alburnus Maior, Eugen David, spune ca Gabriel Resources a trecut la ofensiva dupa ce a realizat ca societatea civila din Romania este puternica.

Eugen David (presedinte Alburnus Maior): In sfarsit, Alan Hill si compania Gabriel Resources recunoaste ca acea opozitie mica si galagioasa si platita cu "bani multi" are in mana soarta acestui proiect. Iar acele finantari, tampenia asta a lui, cu milioane de dolari, Asociatia Alburnus Maior in fiecare an isi face bilantul contabil, chiar este public, nu inteleg ce transparenta vrea. Ce obligatie am fata de ea sa fiu transparent, ca ea 10 ani de zile nu a fost niciodata transparenta?

Reporter: Compania canadiana sustine ca ONG-urile care se opun proiectului sau sunt de fapt influentate de autoritatile de la Budapesta, care ar dori stoparea acestui proiect, avand o serie de interese obscure. Ba mai mult, recomandarile vecinilor ungari ar fi ajuns chiar si la ministrul UDMR al mediului, Attila Korodi, care, spre deosebire de predecesorul sau, democrata Sulfina Barbu, contesta avizul de mediu al proiectului Rosia Montana Gold Corporation. Mai mult, presedintele companiei, Alan Hill, sustine ca la jumatatea lunii iulie ministrul Korodi ar fi primit o scrisoare deschisa de la un europarlamentar maghiar prin care ii era solicitata urgentarea votului privind interzicerea folosirii cianurii in exploatarea minelor de aur.

Alan Hill: Chiar in ziua urmatoare, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat in public ca este "foarte important pentru ONG-uri sa desfasoare o campanie sustinuta pentru interzicerea utilizarii cianurii. Insa aceste actiuni pot avea un impact asupra proiectului Rosia Montana doar daca propunerea legislativa in acest sens este aprobata la timp. Totodata, noi am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana; posibil, fara utilizarea cianurii.

Reporter: Presedintele Alburnus Maior, Eugen David, neaga orice legatura cu organizatiile de mediu din Ungaria si crede ca Budapesta isi ia de fapt masuri de precautie si nu incearca sa influenteze partea romana.

Eugen David: Eu cred ca ei isi fac treaba pe partea lor, pentru ca Ungaria a mai patit-o cu asemenea proiecte cu cianuri. Ei isi apara mediul, proiectele cu impact transfrontalier trebuie sa fie consultate si de partea celui afectat si sunt sigur ca Romania, daca la un moment dat Ungaria face un proiect care nu ii convine, si ea va interveni pe acest contract de colaborare sau cum ii zice...

Reporter: Cei de la Gabriel Resources sustin ca au primit avizul UE privind concentratia de cianuri care va fi folosita. Au modificat proiectul de aproape 40 de ori in ultimii 2 ani, iar investitia totala depaseste pana acum 250 de milioane de dolari. Compania canadiana avertizeaza ca Rosia Montana este proiectul ei si nu se va lasa pana nu il va pune in aplicare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 836 ori