Riscul unei noi recesiuni in Japonia e scazut

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 13:03
1081 citiri
Riscul unei noi recesiuni in Japonia e scazut

Cresterea economiei japoneze ar putea incetini in primul trimestru din acest an, dar riscul unei noi recesiuni este scazut, a declarat, vineri, economistul sef al Bancii centrale a Japoniei, Kazuo Monma, potrivit Les Echos.

"Ritmul de crestere a productiei industriale si a PIB ar trebui sa incetineasca intre ianuarie si martie", a spus Kazuo Monma, care este si director general al departamentului de cercetare si statistica al bancii centrale a Japoniei.

Desi economia nipona a revenit pe crestere in trimestrul al doilea al anului trecut, avansul a fost bazat in special pe exporturi, mai ales catre Asia.

Cererea interna a ramas scazuta, ca urmare a reducerii salariilor. Cea mai mare parte a economistilor prognozeaza o incetinire a cresterii economice la inceputul anului, odata cu diminuarea treptata a impactului masurilor anticriza initiate de guvern.

Kazuo Monma a precizat ca nu se poate lua in calcul o revenire a cheltuielilor firmelor, care erau in mod traditional un motor al cresterii din arhipelag, in conditiile in care cererea interna ramane la un nivel scazut, iar numeroase companii detin capacitati excedentare.

Banca centrala a Japoniei anticipeaza ca redresarea va fi moderata pana la finalul acestui an, cand volumul mare al exporturilor ar trebui sa traga in sus restul economiei.

Aceasta ar urma sa-si revizuiasca previziunile de crestere si de evolutie a preturilor pe termen lung in cursul reuniunii sale de politica monetara din 25-26 ianuarie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, # japonia, # crestere, # economie, # exporturi , #stiri Impact