Romania a urcat trei pozitii in topul Fondului Economic Mondial

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:26
1566 citiri
Romania a urcat trei pozitii in topul Fondului Economic Mondial

Romania a urcat trei pozitii, pana pe locul 54, in clasamentul competitivitatii macroeconomice pentru anul 2009 realizat de Forumul Economic Mondial (FEM), cu 4,05 puncte din sapte posibile, comparativ cu locul 57 ocupat in 2008.

In 2008, economia Romaniei a fost evaluata cu patru puncte din maximul de sapte posibile, transmite Mediafax.

Economia romaneasca este depasita din punct de vedere al competitivitatii de mai multe state din Europa Centrala si de Est, respectiv Estonia (pozitia 22), Slovenia (31), Cehia (36), Ungaria (38), Croatia (39), Lituania (40), Letonia (44), Slovacia (46), Grecia (47), Turcia (48), dar si Moldova (52), se arata in raportul FEM.

Indicele privind competitivitatea este calculat in functie de patru indicatori, si anume accesul la piata interna si externa, administrarea granitelor, infrastructura de transport si comunicatii, respectiv climatul de afaceri.

Romania inregistreaza un punctaj de 3,9 puncte in privinta accesului companiilor la piata interna si externa, ocupand locul 72 din 121 de state.

Economia romaneasca ocupa pozitia 44, cu un punctaj de 4,4 puncte la administrarea granitelor, respectiv locul 65, cu 4,3 puncte, la climatul pentru afaceri.

Pentru transporturi si infrastructura de comunicatii, Romania a primit 3,6 puncte, ocupand locul 51.

Printre avantajele Romaniei in competitia economica la nivel mondial, specialistii FEM au identificat ponderea scazuta a importurilor duty-free, serviciile vamale, timpul redus pentru procedurile de import si export, nivelul redus al inconstantei platilor in privinta exporturilor si importurilor, gradul de aglomerare in traficul rutier, conexiunile si costurile reduse ale transportului naval, accesul ridicat la retelele de telefonie mobila si internet in banda larga, respectiv impactul scazut al terorismului asupra costurilor companiilor.

Printre dezavantajele Romaniei, FEM a mentionat numarul si complexitatea tarifelor pentru import-export, lipsa de eficienta a tarifelor de cliring, perceptia coruptiei, densitatea traficului aerian, drumurile necorespunzatoare, calitatea transportului aerian, rutier, naval si pe cale ferata, competenta industriei logistice, gradul de implementare a tehnologiei de catre companii, accesul redus la internet, drepturile de proprietate, coruptia, eficienta guvernamentala, increderea in serviciile politiei, respectiv costurile ridicate pentru companii generate de incalcarea legii.

Primele zece pozitii sunt ocupate de Singapore (5,97 puncte), Hong Kong (5,57 puncte), Elvetia (5,44 puncte), Danemarca (5,44 puncte), Suedia (5,44 puncte), Canada (5,35 puncte), Norvegia (5,33 puncte), Finlanda (5,33 puncte), Austria (5,29 puncte) si Olanda (5,27 puncte).

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Romania, #fond, #economic, #mondial, #boc, #economie , #stiri Impact