Romania, perceputa mai corupta in 2010 decat anul trecut

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 14:16
1328 citiri
Romania, perceputa mai corupta in 2010 decat anul trecut

Romania este perceputa ca fiind mai corupta in 2010 decat in anul anterior, fiind pentru prima data din 2002 cand se intrerupe trendul constant crescator, insa statul roman nu mai este pe ultimul loc intre tarile din UE, Grecia si Bulgaria coborand in clasament sub scorul obtinut de tara noastra, informeaza Mediafax.

"Pentru prima oara din 2002 si pana acum, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei", a afirmat, marti, in conferinta de presa in care au fost anuntate rezultatele studiului din 2010, liderul Transparency International Romania (TI-Ro), Victor Alistar.

Conform datelor studiului, Romania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie iar 10 este "nota maxima la anticoruptie", asa cum a explicat Alistar.

Fata de anul trecut, cand a inregistrat un scor de 3,8 in clasamentul Transparency International, Romania are anul acesta un scor mai mic, ceea ce reprezinta o prima sincopa in trendul ascendent pe care statul roman s-a inscris in 2002.

Anul trecut, cu scorul de 3,8, Romania se clasa in acest top pe ultimul loc in randul statelor europene, la egalitate insa cu Grecia si Bulgaria.

Anul acesta, Romania ocupa locul 25 din cele 27 de state europene, dupa ce Bulgaria a scazut cu doua zecimi, pana la 3,6 puncte, iar Grecia cu trei unitati, ajungand la un indice de perceptie a coruptiei de 3,5 puncte.

"Dupa ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind inghetarea luptei anticoruptie, Romania obtine 3,7 puncte din 10, aratand nu doar stagnarea efectelor politicilor anticoruptie, ci chiar o crestere a gradului de coruptie perceputa.

Astfel, Romania ocupa un deloc flatant loc 25 intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind urmata doar de Bulgaria cu 3,6 puncte si Grecia cu un scor de 3,5", a declarat Alistar in conferinta de presa de marti.

In opinia liderului TI-Ro, semnalul de alarma "nu a fost nicicand mai serios".

"Se constata in acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent", a mai spus liderul TI-Ro.

Alistar a explicat trendul de scadere inregistrat de Romania si alte state afectate "sever" de criza economica.

"Dintre tarile care au inregistrat in acest an scoruri inferioare celor din anul anterior fac parte si statele cele mai afectate de criza financiara, agravata de lipsa de transparenta si de integritate cu privire la deciziile guvernamentale, cheltuirea fondurilor publice, functionarea structurilor administratiei si a politiilor administrative. Chiar statele nou membre ale UE care si-au respectat angajamentele de transparenta si integritate precum Polonia, spre exemplu, inregistreaza o crestere de 0,3 puncte, aratand o legatura directa intre cresterea economica si o imbunatatire a climatului public de integritate. Dar, spre deosebire de Romania, in Polonia eforturile anticoruptie au fost intensificate dupa aderarea la UE, si nu abandonate", a aratat acesta.

TI-Ro pune aceasta scadere a indicelui privind Romania pe seama lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale care, la randul ei, a condus la "vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate" si la "afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general".

"Decredibilizarea Romaniei este cu atat mai evidenta cu cat indicele compozit pentru tara noastra ia in calcul evaluari extrem de realiste si influente ale unor organizatii precum Country Risk Service and Country Forecast al Economist Intelligence Unit, Global Risk Service al IHS Global Insight, World Competitiveness Report al Institute for Management Development sau Global Competitiveness Report al World Economic Forum", au mai aratat reprezentantii TI-Ro, in conferinta de presa de marti.

Alistar a sustinut chiar ca, avand in vedere scaderea inregistrata in punctajul Romaniei, exista posibilitatea "nefericita" ca anumite companii sa ajunga, in cazul mentinerii trendului descrescator, sa-si inchida sau sa-si relocheze afacerile din tara noastra.

"Anul acesta, Transparency International Romania a lansat analiza-diagnostic Sistemul National de Integritate, unde se vadeste legatura intre gradul de coruptie si indicatori precum calitatea vietii, dezvoltare sustenabila si functionarea statului de drept", a amintit Alistar.

Conform raportului anual al organizatiei Transparency International, aproape trei sferturi dintre statele lumii sunt grav afectate de coruptie.

Afganistan si Myanmar se numara printre cele mai corupte tari, cu un punctaj de 1,4, in timp ce Somalia este pe ultimul loc, cu un punctaj de 1,1.

Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore sunt in topul tarilor considerate cele mai putin corupte, cu un punctaj de 9,3.

Romania ocupa locul 69 in clasamentul global realizat de Transparency International pe anul 2010. 

#coruptie clasament romania , #stiri Impact