Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Romania va avea un rol important in UE"

"Romania va avea un rol important in UE"
Interviu cu Reinhard REIBSCH, secretarul general al Federatiei Europene a Muncitorilor din Minerit, Chimie si Energie (EMCEF), una dintre cele mai puternice organizatii sindicale europene.- Care este principala misiune a EMCEF?

Reinhard REIBSCH: Principala misiune a EMCEF este de a reprezenta interesele sociale, economice si culturale ale muncitorilor din industriile acoperite de EMCEF in relatia cu institutiile europene, angajatori si asociatii industriale. Cel mai important instrument in atingerea acestui obiectiv este dialogul social bazat pe tratatele de la Maastricht si Amsterdam. Aceste tratate permit partenerilor sociali sa stabileasca standarde minime in problemele sociale la nivelul unei anumite industrii si sa influenteze luarea deciziilor asupra altor probleme importante ale industriei. EMCEF tocmai a finalizat, de curand, o dezbatere despre schimbari interne si redirectionarea politicii interne a institutiei: dialogul social, consiliile europene, coordonarea negocierilor colective si politica industriala, care vor fi principalele teme ale activitatilor noastre pentru urmatorii ani.

- Care este opinia dumneavoastra despre miscarea sindicala din centrul si sud-estul Europei?

R.R.: In toata Europa sindicatele au radacini si traditii diferite si un anumit mod de lucru - si acestea trebuie respec-tate in primul rand. Principala diferenta intre centrul si sud-estul Europei si restul Europei o reprezinta problemele de pe agenda de lucru a sindicatelor. Privatizarea care are loc acum in Romania in industria petroliera nu este si pe agenda de lucru din vestul Europei. Sindicatele din intreaga Europa se confrunta cu schimbari industriale si economice radicale, dar, pe langa acest fapt, exista si aspecte specifice care rezulta din permanenta transformare din tarile regiunii. Acest lucru cere o colaborare foarte apropiata a sindicatelor din Europa.

- Cum vedeti alegerea unui reprezentant al Romaniei, dl Liviu Luca, pentru Europa Centrala si de Sud-Est?

R.R.: La ultimul congres, EMCEF si-a schimbat structura si a decis sa includa filialele in activitatea generala si, de asemenea, sa acorde mandate in cadrul structurilor de decizie si noilor tari din UE si celor din centrul si estul Europei. Ca o consecinta a acestei decizii, dl Liviu Luca a fost numit vicepresedinte al EMCEF si vad in asta un lucru foarte important, mai ales pentru ca uniunea sindicala unde este presedinte a fost a doua afiliata la EMCEF. Sunt convins ca va urmari atat interesul uniunii sale sindicale dar si al celorlalte filiale din intreaga regiune, in calitatea de vicepresedinte al EMCEF.

- In privinta uniunilor sindicale, care sunt asteptarile dumneavoastra si ce credeti ca va face domnul Liviu Luca pentru angajatii din aceasta parte a Europei si in mod special pentru cei din Romania?

R.R.: In ultimii ani EMCEF nu a desfasurat foarte multe activitati in aceasta regiune. Si exista si motive pentru asta. Ma astept ca Liviu Luca sa atraga atentia asupra unor probleme importante ale regiunii si ale tarii dumneavoastra. Vom discuta si despre posibilitatea ca noi sa sprijinim miscarea sindicala din regiune cu expertize si anumite activitati. In privinta Romaniei sunt cateva probleme specifice legate de situatia industriala a tarii. Este important sa existe anumite activitati specifice de dezvoltare in sectoarele EMCEF din Romania, mai exact in industria petroliera dar si in companii cu investitii straine (europene).

"Sindicatele trebuie sa fie atente la impactul schimbarilor"

- Care este parerea dumneavoastra despre aderarea Romaniei la UE si cum vedeti viitorul Romaniei in aceasta structura?

R.R.: Romania este pe cale sa adere la UE in 2007. Ii doresc asta foarte mult desi stiu ca vor urma schimbari importante in Romania pana la aceasta data. Nu exista o alta cale decat aceea de a lasa deschisa posibilitatea de aderare pentru toate tarile Europei care isi exprima aceasta intentie si care indeplinesc criteriile de aderare. Aceasta a fost intentia inca de la inceputul unificarii Europei in anii '50. Sunt foarte incantat de aderarile din 2004 pentru ca acest lucru a adus in UE tari cu experienta istorica si culturi diferite. Acest lucru face Europa mai bogata si ii da un rol mai putenic sub aspect global. Acest lucru va da roade nu numai din punct de vedere economic dar speram si sub aspect social. Sindicatele trebuie sa urmareasca atent acest lucru si sa lucreze in avantajul membrilor lor.

In ceea ce priveste rolul Romaniei, sunt convins ca va avea un rol important in UE. Trebuie sa ia parte la luarea deciziilor dupa 2007 si sa exprime clar interesele tarii. Atat tarile UE cat si Romania pot beneficia de pe urma acestei unificari.

- Care sunt recomandarile dumneavoastra pentru miscarea sindicala din Romania pe termen scurt si mediu?

R.R.: Pe termen scurt sindicatele trebuie sa fie atente la impactul schimbarilor ce au loc in urma procesului de aderare si sa tina cont ca nu intotdeauna cand UE este acuzata de un anumit lucru este si adevarat. De aceea, este foarte importanta o buna cooperare in regiune si in tarile Europei, oriunde exista probleme comune. Pe termen mediu, sindicatele trebuie sa ia parte la activitatiile la nivel european si sa isi exprime interesele foarte clar. Sa dezvolte si sa mentina dialogul social intre industrie si asociatiile de angajati si sa atinga standardele minime si solutiile pentru anumite probleme ale industriei. Sa urmareasca schimbarile necesare, asa cum EMCEF, incepand cu al treilea congres, face fata noilor provocari.

Sunt convins ca aceste lucruri sunt deja pe agenda sindicatelor din Romania.Sursa: Ziua

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 994 ori