Romanii sunt pesimisti in privinta evolutiei economiei in 2011

Marti, 01 Martie 2011, ora 15:32
1750 citiri
Romanii sunt pesimisti in privinta evolutiei economiei in 2011

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in privinta evolutiei economiei nationale in 2011, dar si printre cei mai optimisti in ceea ce priveste economia europeana, se arata in Eurobarometrul prezentat marti de Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

Situatia economica este considerata principala problema cu care se confrunta Uniunea Europeana pe ansamblu atat de catre romani (45%), cat si de catre toti cetatenii europeni (46%), potrivit sondajului, realizat in perioada noiembrie-decembrie 2010.

Din Eurobarometrul dat publicitatii marti reiese ca aprecierea negativa privind situatia economiei romanesti s-a accentuat pe parcursul anului 2010, procentul celor care o considera ca fiind destul de proasta sau foarte proasta crescand de la 90% in primavara, la 94% in toamna anului 2010.

Aprecieri mai degraba negative fata de starea economica interna se regasesc in cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, media celor care apreciaza ca proasta aceasta situatie fiind de 70%.

Dintre tarile in care predomina abordarea negativa, exista insa cateva in care se observa o ameliorare a perceptiei pe parcursul anului 2010.

Astfel, procentul celor care apreciaza ca buna situatia economica a crescut in Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10% la 17%) si Estonia (de la 26% la 32%).

Potrivit sondajului, 37% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani se asteapta la o inrautatire a situatiei, acest procent urcand la 57% pentru populatia peste 55 de ani.

Chiar daca sunt printre cei mai pesimisti europeni in legatura cu economia nationala, in ceea ce priveste evolutia economiei europene, romanii sunt mai optimisti decat media la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, 25% dintre romani cred ca situatia economiei europene va evolua in bine in urmatoarele 12 luni, spre deosebire de doar 21% dintre europeni.

Referitor la evolutia economiei mondiale, 22% dintre romani se asteapta la o evolutie in bine, procent similar cu cel intalnit pe ansamblul Uniunii Europene.

In mare masura romanii sunt pesimisti si in legatura cu evolutia situatiei financiare a gospodariei proprii si cu cea a situatiei locurilor de munca, doar 18 %, respectiv 12%, dintre ei fiind de parere ca acestea vor evolua in bine in urmatoarele 12 luni.

In comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, Romania se plaseaza in randul tarilor cu cele mai reduse asteptari privind imbunatatirea situatiei locurilor de munca, alaturi de Irlanda (10%), Grecia (6%) si Portugalia (6%).

Jumatate din populatia Romaniei considera ca impactul crizei economice asupra locurilor de munca inca nu a atins apogeul si ca evolutiile negative urmeaza de-abia sa vina.

Chiar daca este un procent mare, se observa totusi o ameliorare a perceptiei fata de cea inregistrata in primavara lui 2010, cand 68% dintre romani erau de aceasta parere, se mai arata in concluziile raportului comandat de Comisia Europeana.

Aproximativ o treime dintre romani considera ca guvernul ar trebui sa ia masuri impotriva efectelor crizei (29%), urmat de Uniunea Europeana (27%) si de Grupul celor 20 (12%). Romania este astfel printre putinele tari din Uniune in care rolul atribuit guvernului este perceput ca fiind mai important decat cel al Uniunii Europene, ea fiind depasita la acest capitol doar de Suedia (34%) si Marea Britanie (40%).

Baza de date analizata in raport a fost produsa prin sondajul EB74. Pentru Romania, datele au fost culese intre 11.11.2010 si 01.12.2010 pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1001 persoane de 15 ani si peste.

Marja de eroare a esantionului este de +/- 3,1% pentru un nivel de incredere de 95%. Sondajul EB 74 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene.

Datele au fost culese in cele 27 de state membre ale UE, cele trei tari candidate - Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava Macedonia -, plus Comunitatea Cipriota Turca. 

#romanii pesimisti, # evolutia economiei, # locrui de munca , #stiri Impact