Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana Golden Corp. contesta suspendarea certificatului de urbanism

Rosia Montana Golden Corp. contesta suspendarea certificatului de urbanism
Rosia Montana Gold Corp. contesta declaratiile ministrului mediului potrivit carora certificatul de urbanism e suspendat in baza legii contenciosului administrativ, considerand ca se incearca aplicarea retroactiva a legii intrucat certificatul a fost emis inainte sa se publice actul normativ."Modificarea legii contenciosului administrativ a fost operata dupa emiterea celui de-al treilea certificat de urbanism pentru proiectul Rosia Montana, astfel incat nu poate fi aplicata retroactiv", a declarat joi, directorul pentru mediu al Rosia Montana Gold Corporation, Horea Avram.

Ministrul mediului, Atilla Korodi, a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce a oprit procedura de evaluare a proiectului Rosia Montana, intrucat ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor, emis la sfarsitul lunii iulie, este suspendat in baza unei prevederi a legii contenciosului administrativ, modificate in august, potrivit careia "in ipoteza emiterii unui nou act administrativ cu acelasi continut ca si al celui suspendat, acesta este suspendat de drept".

Certificatul de urbanism reprezinta unul din actele in lipsa carora procedura de evaluare a proiectului Rosia Montana nu poate continua.

Avram a contestat afirmatiile ministrului, explicand ca certificatul a fost obtinut in iulie, iar modificarea legii a survenit in august, fiind prin urmare o aplicare retroactiva neadmisa de legislatie.

"Ministerul Mediului spune ca nu se va mai intruni Comitetul de analiza a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pana la o decizie finala a instantei, dar noi consideram ca, pana la acea decizie, certificatul este valabil si intr-un final Comitetul va fi nevoit sa se intruneasca", a afirmat Avram.

Tribunalul Alba, sectia comerciala si de contencios administrativ, are pe rol o actiune judecatoreasca pentru constatarea suspendarii de drept a procedurii de evaluare a proiectului Rosia Montana.

In cadrul celor patru sedinte ale Colectivului de Analiza Tehnica care s-au desfasurat pana acum au fost analizate patru din cele noua capitole ale Raportului la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

La inceputul lunii august, compania RMGC a depus la Ministerul Mediului un nou certificat de urbanism in vederea continuarii procedurii EIM pentru controversatul proiect minier Rosia Montana.

Ca urmare, Ministerul Mediului a anuntat oficial ca a amanat intrunirea CAT, deoarece expertii ministerului trebuie sa verifice noul document, exprimand in acelasi timp ingrijorari privind legalitatea sa. Ulterior, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) au notificat MMDD cu privire la faptul ca noul certificat de urbanism nu este valabil.

Companiei Rosia Montana Gold Corporation i-a fost suspendat al doilea certificat de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba dupa ce Tribunalul Cluj a admis in data de 20 iulie cererea CIDRM.

In aprilie 2006, Ministerul Mediului a anuntat imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana intrucat certificatul de urbanism nr.68/2004 a fost suspendat in 15 iunie 2005 de catre Tribunalul Alba la cererea ONG-ului Alburnus Maior.

Ca urmare a anuntului ministerului, compania Rosia Montana Gold Corporation a formulat o cerere pentru un nou certificat de urbanism catre Consiliul Judetean Alba care i-a emis certificatul cu nr. 78/2006. Aceasta actiune a declansat o reactie vehementa din partea societatii civile care a sustinut ca nu se poate emite un nou certificat pe perioada suspendarii celui initial.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 793 ori