Salariile din grila Legii unice sunt cu 40% mai mici

Joi, 25 Iunie 2009, ora 09:24
1556 citiri
Salariile din grila Legii unice sunt cu 40% mai mici

Cele trei niveluri de referinta prezentate de Ministerul Muncii in sedinta de guvern de miercuri sunt 5,4, 3,8 si 2,3 salarii minime pe economie, in scadere cu circa 40% fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8, informeaza NewsIn.

Ministerul Muncii a prezentat in sedinta Executivului aceste niveluri de referinta, ce ar putea, insa, sa suporte modificari ulterioare in jos, daca impactul bugetar al aplicarii Legii unitare de salarizare nu va putea fi suportat de bugetul de stat, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Astfel, pe noua grila, functia de medic primar de clinica - echivalenta cu cele de conferentiar in Ministerul Educatiei, maior in Ministerul Apararii, consilier superior in Ministerul Finantelor si judecator de tribunal - ar urma sa fie remunerata cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei in prezent).

Acelasi nivel salarial ar reveni asistentilor judiciari in Ministerul Justitiei, functiei de consul in Ministerul de Externe si consilierilor superiori in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime.

La al doilea nivel se afla functiile de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani, inspector in Ministerul de Interne, locotenent cu studii superioare de lunga durata, expert principal si expert vamal principal in Ministerul Finantelor, grefier gradul II cu functii superioare din Ministerul Justitiei, preot de parohie si farmacist.

Referentii superiori in minister si agentii de politie debutanti in Ministerul de Interne si secretari de scoala vor castiga, potrivit noii grile, 1.380 lei (2,3 salarii minime pe economie).

La fel ar putea castiga si pedagogii din Ministerul Educatiei, soldatii si gradatii voluntari, grefierii cu studii medii din Ministerul Justitiei si curierii de relatii gradul II din Ministerul de Externe.

#lege, #salarii, #salarizare , #stiri Impact