Sarkozy: Francezii nu vor sa munceasca

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 16:04
2770 citiri
Sarkozy: Francezii nu vor sa munceasca

Au trecut patru ani de cand Sarkozy a desfiintat legea care stabilea programul de munca al francezilor la 7 ore pe zi sau 35 de ore pe saptamana. De atunci, francezii nu au muncit mai mult, ci doar au raportat ore suplimentare pentru a-si mari salariile.

Unul dintre sloganurile lui Sarkozy in campania din 2007 era "munceste mai mult pentru a castiga mai mult". De cand a preluat fraiele tarii, presedintele francez a desfiintat legea care limita saptamana de munca la 35 de ore, lege vazuta de multi ca un simbol al culturii anti-munca a Frantei.

Aceasta masura avea doua scopuri: sa duca la cresterea productiei si sa aduca mai multi bani in buzunarele angajatilor, ceea ce ar fi incurajat consumul, conform Wsj.com.

Intr-un studiu recent, doi reputati economisti spun ca francezii nu muncesc mai mult, cu toate ca numarul de ore raportate a crescut.

Acestia doar inregistreaza orele suplimentare pe care nu le-ar fi raportat pe vremea legii de 35 de ore.

Efectele masurii luate de Sarkozy vor fi dezbatute in cursa prezidentiala din 2012.

35 de ore vs. Tepa

Saptamana de lucru de 35 de ore, introdusa in anul 2000 de socialisti, avea ca scop reducerea ratei somajului prin fortarea companiilor sa angajeze mai multe persoane.

La polul opus, "Legea Muncii si Angajarii" din 2007, cunoscuta ca legea Tepa, a dus la cresterea semnificativa a orelor suplimentare.

Ministerul Muncii a realizat un studiu care arata ca numarul de ore suplimentare efectuate de angajatii full-time din companii a crescut cu 69% de la sfarsitul anului 2006 pana la finalul lui 2010.

Impozite mai mici

Concluzia este ca nu a crescut numarul de ore suplimentare efectuate, ci doar numarul de ore suplimentare platite.

Efectul legii, spun cei doi specialisti, este ca angajatorii si sindicatele pot sa declare orele suplimentare care inainte ar fi trecut neraportate, iar impozitele aferente sunt mai mici.

Companiile si angajatii au mers mana in mana pentru a reduce cat mai mult impozitele pe salarii.

"Aceasta reforma nu a avut niciun impact semnificativ asupra numarului de ore de lucru prestate", au concluzionat economistii.

"Guvernul este constient ca legea le-a permis companiilor si angajatilor sa declare ore suplimentare neraportate in trecut", a declarat un apropiat al lui Sarkozy.

Pe de alta parte, economistii recunosc beneficiile unei alte masuri luate sub bagheta lui Sarkozy, si anume introducerea unui regim de impozitare mai relaxat pentru antreprenori.

Din 2009, conform guvernului francez, 680.000 de persoane si-au infiintat mici afaceri, beneficiind de avantajele birocratiei mai aerisite si a scutirii de la impozitele pe salariu.

Sarkozy, nepopular

Cu toate acestea, popularitatea presedintelui a scazut constant in ultimul an.

Cresterea economica este inceata, deficitul bugetar este mare, iar rata somajului este de 9,6%.

Un raport guvernamental facut public la inceputul anului arata ca divergentele Frantei cu Germania din ultimul deceniu au dus la scaderea exporturilor Frantei si la cresterea costului cu forta de munca.

In 2007, renuntarea la legea celor 35 de ore a dus la proteste ale sindicatelor, care spuneau ca, astfel, companiile nu vor mai face angajari.

Dar unele firme mici spun ca masura le-a ajutat sa-si pastreze angajatii.

Pe de alta parte, economistii zic ca Guvernul a pierdut 4,4 miliarde de euro doar in 2008 ca urmare a introducerii legii din 2007.

Aceasta lege a ajutat companiile sa-si recompenseze cei mai harnici angajati, spun cei doi economisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege munca, #munca, #ore munca legal, #ore suplimentare platite, #sarkozy , #stiri Impact