Sfaturile lui Dalai Lama pentru oamenii de afaceri, in vreme de criza

Marti, 18 August 2009, ora 12:07
1238 citiri
Sfaturile lui Dalai Lama pentru oamenii de afaceri, in vreme de criza

Marea sansa a oamenilor de afaceri din lume, in vreme de criza, sunt investitiile in tehnologiile verzi - sfatul nu vine doar de la specialisti in domeniu, ci chiar de la Dalai Lama.

Liderul spiritual tibetan incearca sa le arate oamenilor de afaceri ca invataturile lui Buddha pot fi puse in practica in afaceri, fie ca e vorba de managementul unei companii multinationale sau de antreprenoriat.

Dalai Lama explica unele concepte ale budismului in cartea "The Leader's Way"(Calea Conducatorului), scrisa in colaborare cu Laurens van den Muyzenberg, consultant de management, arata Lime.com. Totul porneste de la Calea cea dreapta, sau intelepciunea, care consta in procesul de a lua decizii si valorile care trebuiesc onorate cu fiecare decizie care este luata.

Intentia ce sta in spatele fiecarei decizii trebuie sa fie benefica tuturor oamenilor, sau cel putin sa nu faca rau. Cei care iau decizii trebuie sa stie care este impactul asupra unei organizatii, asupra clientilor sau asupra oricui si trebuie sa inteleaga ca nu exista constanta. Totul se schimba constant in afaceri, ca si in alte domenii, iar un om de afaceri inteligent stie sa se adapteze si sa raspunda acestor schimbari.

Spre exemplu, in conditiile in care piata auto are probleme de ceva timp, oamenii de afaceri au dovedit ca nu au viziunea necesara pentru a se adapta in acest domeniu. Doar unii manageri au facut schimbari si au recunoscut beneficiile investitiilor in tehnologii verzi in domeniul auto.

Acesta ar fi motivul pentru care numeroase companii auto din Statele Unite au dat faliment, liderii nefiind capabili sa se adapteze la schimbarile de pe piata.

Conceptul de dezvoltare durabila si investitia in tehnologiile verzi, ca solutii pentru iesirea din criza au fost subliniate, inca din martie, de directorul UNEP (Programul ONU pentru Mediu), Achim Steiner, care atentiona ca investitiile in energii regenerabile si lupta impotriva incalzirii globale trebuie sa fie principala preocupare a liderilor lumii, potrivit CoolPlanet 2009.

Sunt vizate programe pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor noi si vechi prin energie eoliana, solara si geotermala, dar si transportul prin vehicule hibride si sisteme feroviare de mare viteza. "Consumul de energie la cladiri poate fi redus cu 80% fara sa se creasca foarte mult costurile, utilizand tehnologiile existente", a precizat Steiner, adaugand ca investitiile in acest domeniu vor stimula piata constructiilor si industriile conexe si vor crea zeci de milioane de locuri de munca. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#criza, # management, # companii, # investitii , #stiri Impact