Sistem unic de impozitare a companiilor in UE?

Marti, 08 Februarie 2011, ora 00:23
1704 citiri
Sistem unic de impozitare a companiilor in UE?

Germania si Franta vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor, la nivelul Uniunii Europene, alaturi de alte masuri destinate imbunatatirii competitivitatii economice, propuneri primite cu reticenta de tarile membre si multinationale, relateaza Financial Times, citat de Mediafax. 

Alte masuri destinate zonei euro si Uniunii Europene in ansamblul ei sunt limitarea prin legi nationale a nivelului datoriilor, cresterea varstei de pensionare in functie de demografie, renuntarea la indexarea salariilor in functie de inflatie si crearea unei mecanism unificat de combatere a crizelor in sectorul bancar.

Multe state membre s-au opus aproape imediat acestor propuneri.

State mici si mari, de la Belgia si Austria si pana la Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia si Luxemburg si-au exprimat nemultumirea fata de metodele Frantei si Germaniei, dar si fata de substanta propunerilor, potrivit Reuters.

Planul de creare a unui sistem pan-european de impozitare a companiilor ar putea mari costurile companiilor multinationale, conform unei analize efectuate de compania de consultanta Ernst & Young pentru asociatii de afaceri irlandeze.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in martie detalii ale propunerilor, o versiune modificata a unui plan din 2008.

Potrivit propunerii privind baza de impozitare comuna a companiilor (CCCTB), acestea vor avea posibilitatea sa foloseasca un sistem unic de taxare, in locul celor 27 de sisteme diferite din tarile membre.

Potrivit CCCTB, impozitele companiilor cu birouri in Europa vor fi calculate centralizat. Profiturile impozabile vor fi impartite intre tarile membre in care opereaza, proportional cu amploarea activitatilor desfasurate in acestea.

Statele respective vor avea dreptul sa stabileasca nivelul impozitului aplicat.

Acest sistem ar trebui, teoretic, sa reduca cheltuielile. Ideea este sustinuta de BusinessEurope, cea mai mare asociatie de afaceri europeana, care considera ca sistemul va reduce disputele legate de dubla impozitare.

Potrivit analizei Ernst & Young, noul sistem ar majora costurile medii asociate cu 13%.

CCCTB este extrem de controversat in Irlanda, unde exista ingrijorarea ca sistemul va reduce atractivitatea tarii pentru investitorii straini.

Conform propunerii, companiile care detin branduri si alte drepturi intelectuale in Irlanda dar au unitati mari de productie in alte regiuni ar putea plati impozite mai mari in afara Irlandei, unde impozitul pe profit este de 12,5%.

Potrivit Ernst&Young, noul sistem va conduce la pierderea a minim 200.000 de locuri de munca in Europa, singurele care vor avea de castigat fiind Spania si Franta.

Comisia Europeana va publica propriul studiu de impact in martie si a cerut statelor sa astepte forma finala a propunerilor. 

#sistem unic de impozitare, #companii, #eu, #germania, #franta , #stiri Impact