Sistemul de invatamant calca pe urmele UE. Primul pas, educatia financiara

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 15:28
5125 citiri
Sistemul de invatamant calca pe urmele UE. Primul pas, educatia financiara

Esecul de la bacalaureatul din aceasta vara a aruncat toate criticile asupra sistemului de invatamant din Romania. Indrumati de curiozitatea de a afla de ce nu se implementeaza o strategie care functioneaza in alte tari si in Romania, am aflat ca, de fapt, chiar exista un astfel de program gratuit implementat de Ministerul Educatiei in parteneriat cu Junior Achievement Romania, care se desfasoara de 11 ani in scolile din tara.

Programul educational international se adreseaza tinerilor intre 6 si 24 de ani, se incadreaza in patru tipuri de programe: educatie antreprenoriala, orientare  profesionala, financiara si economica si se desfasoara in Romania inca din anul 2000, iar de atunci pana astazi, peste 1.500.000 de elevi si studenti si 15.000 de profesori au participat la program, a declarat Daniela Staicu, Manager Marketing & Communication la Junior Achievement Romania.

Desigur, cea mai utila ar fi o integrare completa in programa scolara a educatiei financiare si antreprenoriale interactive, insa orice pas inainte este binevenit pentru o tara precum Romania.

Anul acesta, peste 115.000 de tineri din 340 de localitati beneficiaza de educatie financiara, antreprenoriala, economica si de orientare profesionala. Mai mult, peste 250 de companii au raspuns demersului organizatiei de sustinere a acestor programe gratuit in scoli.

La inceputul si la sfarsitul cursului se realizeaza un test online, prin care autoritatile vor putea obtine un feedback real al impactului acestui program.

"Participarea remodeleaza felul in care tinerii percep scoala, implicandu-i in activitati practice care pun in evidenta impactul pe care educatia il are asupra independentei financiare si calitatii vietii indivizilor si comunitatii", adauga Staicu.

Chiar si parintii vor fi beneficiari ai acestui program, ei avand ocazia sa invete odata cu odraslele lor tot ce nu au avut ocazia sa invete in scoala. Profesorii beneficiaza si ei de training si sustinere din partea unor consultanti specializati si primesc un certificat de atestare pentru derularea programului.

Daniela Staicu explicat pentru Business24 necesitatea implementarii unui astfel de program in Romania.

"Educatia economica din Romania este realizata (inca) printr-o metodologie care structureaza cunoasterea si procesul educational pe concepte. Acest fapt nu este un lucru rau in sine, economia avand un caracter mai abstract, dar are doua consecinte importante: in primul rand, intelegerea legaturilor dintre conceptele economice si dinamica acestor relatii este prea putin explorata; in al doilea rand, felul in care aceste cunostinte sunt aplicate pentru a intelege realitatea din viata de zi cu zi este aproape complet ignorat, transformand economia, ca disciplina de studiu, intr-o experienta abstracta la care multi dintre elevi se raporteaza ca la o forma de matematica pe care nu inteleg cum o pot folosi pentru cariera lor sau succesul in afaceri", a explicat Daniela Staicu.

Reprezentantul JA Romania vorbeste despre economie ca subiect de studiu in sine si subliniaza faptul ca este valabila si pentru invatamantul superior din multe institurii.

Problema cea mai mare vine, insa, din perspectiva disciplinelor economice

"Printre cele mai importante carente sunt educatia financiara, etica in afaceri, managementul de proiect, managementul resurselor si dezvoltarea personala si profesionala", sustine Daniela Staicu.

Va reusi acest proiect sa ridice standardele in Romania?

Parteneriatul public-privat se bazeaza pe ideea de "learning by doing", pe contactul elevilor cu mediul de afaceri. Sistemul este menit sa fie o sursa de motivare si schimbare de atitudini, mai mult decat sa fie o sursa de informatii, tocmai pentru ca abordeaza teme de actualitate, practice, pe care educatia formala le acopera doar partial sau deloc.

Astfel, reprezentantii JA Romania sustin ca programul a avut succes pana acum in Romania, iar noi restul, speram ca nu va mai dura mult pana cand rezultatele vor fi vizibile in mediul de afaceri romanesc.

Criza economica, o lectie dura pentru generatia tanara

"Din pacate, generatiile care se integreaza in economia de piata intr-o perioada de criza sunt afectate de acest lucru pe termen lung, in special din punct de vedere al nivelului veniturilor. Acest lucru va obliga unii dintre tineri sa fie mai creativi si sa compenseze mediul economic nefavorabil cautand excelenta, in timp ce o parte dintre ei, cei tineri, vor tinde sa dezvolte valori si comportamente orientate spre un consum mai cumpatat, de obicei datorita influentei parintilor.

Asadar se poate spune ca aceasta criza a adus si oportunitati de invatare, dar si lectii dure pe care din pacate nu le vor invata cu totii, preferand sa dea vina pe criza, pe angajatori sau pe stat. Daca exista o lectie deosebit de importanta pe care tinerii trebuie sa o desprinda din aceasta perioada economica dificila, este aceea ca succesul lor depinde de efortul pe care sunt dispusi sa il investeasca in obtinerea lui", concluzioneaza managerul JA Romania.

#educatia financiara, #junior achievement, #program educatie antreprenoriala, #sistem invatamant , #stiri Impact