Somajul in masa ameninta Europa

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 14:14
1290 citiri
Somajul in masa ameninta Europa


Europa, care se confrunta cu cea mai grava recesiune economica de la al Doilea Razboi Mondial incoace, vede apropiindu-se din nou spectrul somajului in masa, de care crezuse ca a scapat, intr-un context de nesiguranta deja tot mai mare pe piata muncii, comenteaza AFP.

 

 

Nivelul somajului din zona euro a crescut la 7,8% in noiembrie, cel mai inalt nivel din ultimii aproape doi ani. In urma cu un an, era de 7,2%, cel mai scazut nivel de la formarea zonei euro, in 1999, dar din toamna continua sa creasca.

"Recesiunea este severa si va avea un impact asupra muncii in intreaga Europa, nicio tara nu va scapa", a declarat Fabian Zuleeg, analist la Centrul de politica europeana. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, recesiunea ar urma sa fie insotita de o crestere a nivelului somajului de aproape trei puncte in zona euro, intre 2008 si 2010, urmand sa treaca anul viitor pragul de 10%, pentru prima data in ultimii zece ani.

Unele state sunt deja serios afectate, ca Spania, a carei crestere se baza pe numeroase contracte precare in domeniul constructiilor sau serviciilor, sectoare lovite din plin de criza. Nivelul somajului, cel mai mare din UE, a crescut deja cu aproape cinci puncte de la sfarsitul lui 2007, la 13,4%, si va continua sa creasca pana la 18,7% anul viitor, potrivit CE. Irlanda, care pleca de la un nivel mai scazut, se confrunta la randul ei cu explozia numarului somerilor, iar in Marea Britanie s-a atins deja un virf din 1999 pe cele trei luni incheiate in noiembrie.

Franta sau Germania, unde piata muncii este considerata mai putin flexibila, incep de asemenea, dar mai lent, sa fie cuprinse de criza. Nivelul somajului ar urma sa creasca in Franta intre 2008 si 2010, ajungand la 10,6%, iar in Germania va creste cu un punct, ajungand la 8,1%, potrivit Bruxelles-ului.

"Pentru unele state, unde somajul incepuse sa scada din 1993 sau 1997, exista riscul revenirii la situatia anilor '80 si '90", cand Europa se confrunta frontal cu problema somajului, explica Andrew Wattm, economist la Confederatia europeana a sindicatelor. Printre cele mai afectate sectoare urmeaza sa fie cel auto si financiar.

Evolutia risca sa alimenteze frustrarile si tensiunile sociale, in timp ce, prin liberalizarea treptata a pietelor muncii in numeroase state europene, in ultimii 20 de ani, numarul slujbelor temporare creste.

"Tendintele de insecuritate pe piata muncii vor continua sa se accentueze", spune Zuleeg, care crede ca vor aparea mai multe slujbe pe durata determinata si contracte part time.

Unele tari, ca Bulgaria sau Grecia, se confrunta deja cu intensificarea miscarilor de protest legate partial de agravarea situatiei pe piata muncii.

"Este important ca responsabilii politici sa dea un semnal clar", spune Watt, "nu este momentul sa se faca economii in matere de politici ale muncii".

"Miza este acum gasirea unui mod inteligent de a gestiona aceasta faza de tranzitie, mai ales consolidand sistemele de formare profesionala", spune un economist de la Fundatia Robert Schuman.

Sursa: Bloombiz

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #franta, #germania, #somaj , #stiri Impact