Spam-ul dispare. Vezi cum se reorienteaza infractorii cibernetici

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 15:39
1792 citiri
Spam-ul dispare. Vezi cum se reorienteaza infractorii cibernetici

Anul 2010 este primul din istoria Internetului in care volumul de spam a scazut, infractorii cibernetici investesc masiv in gasirea altor cai pentru inselatorii, iar utilizatorii continua sa cada prada nenumaratelor forme de exploatare a increderii, se arata in raportul anual de securitate al Cisco, informeaza NewsIn.

Totodata, potrivit raportului, criminalitatea informatica traverseaza un moment de cotitura, infractorii informatici si-au schimbat abordarea, au trecut de la PC-urile operate de Windows catre alte sisteme de operare si platforme, inclusiv smartphone-uri, tablete, platforme mobile in general.

"Ca raspuns la ultima decada de exploatare cibernetica a sistemelor operate de PC, furnizorii de platforme si aplicatii pentru PC au marit gradul de securitate a produselor si au adoptat o abordare mai agresiva pentru a minimaliza vulnerabilitatile.

Ca rezultat, infractorilor le este tot mai greu sa exploateze platforme care pana atunci fusesera surse sigure de venituri pentru ei - in special platforma Windows - si incep sa caute alte surse de bani.

La fel de important in acest trend este adoptarea pe scara larga a dispozitivelor mobile si a aplicatiilor. Aplicatiile mobile in special sunt tinte serioase pentru acestia", se arata in raportul Cisco publicat vineri.

Raportul anual de securitate Cisco discuta si impactul platformelor de socializare, al aplicatiilor de tip cloud, spam si activitati de criminalitate informatica pentru securitatea retelei.

"2010 marcheaza primul an de scadere al volumului de spam din istoria Internetului. In ciuda acestei vesti bune, 2010 a insemnat o crestere a volumul de spam in economii dezvoltate, unde conexiunile de banda larga sunt foarte raspandite, incluzand Franta, Germania sau Marea Britanie.

In Marea Britanie, de exemplu, volumul de spam a crescut cu 99% in 2010 fata de 2009. Vestea buna este ca Brazilia, China si Turcia (toate aceste tari figurau pe pozitii fruntase pe lista natiunilor afectate de spam) au inregistrat o scadere considerabila a volumului acestuia in 2010", se mai precizeaza in raport.

In special in Turcia, volumul de spam a scazut cu 87%.

Aceasta scadere se datoreaza in parte reducerii programelor botnet de genul Waledac si Pushdo/Cutwail, atribuita cercetatorului Thorsten Holz si restrictionarii de catre ISP a malware-ului de e-mail din retelele broadband.

In plus, autoritatile trateaza problema spamului cu multa seriozitate si urmaresc sa reduca la minimum amenintarile infractorilor.

Raportul Cisco mai informeaza ca majoritatea infractiunilor cibernetice vizeaza nu numai domeniul tehnologiei si se folosesc de toate slabiciunile pentru a exploata increderea utilizatorilor.

Raportul anual de securitate Cisco evidentiaza sapte "slabiciuni majore" pe care infractorii cibernetici le exploateaza prin escrocherii, fie sub forma e-mailurilor, a interactiunilor in cadrul platformelor sociale, ori prin apeluri telefonice.

Cele sapte slabiciuni sunt: carisma, lacomia, vanitatea, increderea, lenea, compasiunea si urgentele.

De asemenea, intrucat economia infractorilor cibernetici se extinde, iar acestia au acces la surse de bani tot mai mari, exista o nevoie crescanda de persoane care sa spele acesti bani.

Operatiunile de spalare de bani devin tot mai elaborate si internationalizate, iar expertii in securitate Cisco anticipeaza ca acesta va fi un obiectiv major al investitiilor in stoparea infractionalitatii cibernetice in anul 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Gmail le permite utilizatorilor să gestioneze mai bine mail-urile primite
Google introduce o nouă funcționalitate în aplicația Gmail pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze mai eficient abonamentele la newslettere. Într-un efort de a simplifica organizarea...
#cisco, #infractori cibernetici, #internet, #retele sociale, #spam, #volum , #stiri Impact