Spania trebuie sa explice restrictiile pentru romani Comisiei Europene

Marti, 26 Iulie 2011, ora 10:18
1327 citiri
Spania trebuie sa explice restrictiile pentru romani Comisiei Europene

Spania trebuie sa justifice Comisiei Europene de ce a impus restrictii angajatilor romani care vor sa lucreze in statul spaniol, transmite NewsIn.

Dreptul la libera circulatie a cetatenilor unuia dintre noile state membre UE poate fi restrictionat numai in unele conditii, a declarat o purtatoare de cuvant a CE, Chantal Hughes.

"Guvernul trebuie sa dovedeasca si sa arate ca exista riscul unei distorsiuni sau al unui impact major pe piata muncii", a precizat ea.

"Ne trebuie toate datele", a adaugat oficialul.

In plus, numarul muncitorilor romani si bulgari din Spania a scazut in ultimii ani, a anuntat Hughes.

Madridul a anuntat vineri ca romanii vor avea nevoie in viitor de un permis de munca pentru a putea lucra in Spania, ceea ce pune capat unui mortatoriu de doi ani si jumatate.

"Masura temporara nu va afecta romanii care fac deja parte din forta de munca din Spania", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului de la Madrid, Jose Blanco. El a dat asigurari si ca "nu va afecta libertatea de circulatie a cetatenilor in UE, un principiu pe care Spania l-a aparat intotdeauna".

In Spania, rata somajului a ajuns la peste 21%, una dintre cele mai mari din Europa. Romanii care se afla in Spania sunt insa si mai dur loviti de criza din aceasta tara, in randul comunitatii de romani rata somajului situandu-se in prezent de 35%.

Populatia Spaniei, de 46 de milioane de oameni, include 864.000 de romani inregistrati oficial. Numarul lor a crescut de patru ori in ultimii cinci ani, potrivit autoritatilor de la Madrid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spania restrictii angajati romani, #spania, #angajati romani spania, #angajati , #stiri Impact