Statele din cadrul G7 vor sa rezolve criza financiara actionand asupra cauzelor declansarii acesteia

Luni, 11 Februarie 2008, ora 11:21
1275 citiri
Statele din cadrul G7 vor sa rezolve criza financiara actionand asupra cauzelor declansarii acesteia

Dincolo de problema stringenta a controlarii crizei mondiale, statele industrializate din cadrul grupului G7 au promis in acest weekend ca vor rezolva problemele pietei financiare, care destabilizeaza economia mondiala, relateaza Reuters.

Promisiunea a fost insa partea cea mai usoara, scrie Reuters.
Urmatoarele luni vor decide daca statele G7 vor depasi divergentele si vor coopera pentru a rezolva problemele care au stat la baza crizei din piata care s-a extins in luna august a anului trecut din Statele Unite la nivel mondial.

"Credibilitatea G7 depinde acum mai mult de a pune in practica ceea ce s-a spus si de a nu lasa promisiunile la un nivel teoretic", a declarat un oficial guvernamental ce a luat parte la intrunirea G7 de sambata din Tokyo.

"Au la dispozitie cateva luni ca sa arate ca sunt capabile de acest lucru".

Ministrii de finante din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Canada au concluzionat ca perspectiva economica s-a inrautatit semnificativ in ultimele luni, desi nu au estimat ca sigura recesiunea Statelor Unite.

De asemenea, s-au angajat sa faca bancile si alti jucatori din piata sa opereze intr-un mod mai transparent si mai responsabil, in urma crizei creditelor din sectorul ipotecar din Statele Unite si al crizei din piata pe care a generat-o.

Pana in prezent, bancile au anuntat pierderi si deprecieri ale activelor de peste 100 miliarde dolari din investitii in credite cu grad de risc ridicat si bancile centrale din statele industrializate se straduiesc sa mentina politica monetara in normalitate.

Pierderile legate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat ar putea ajunge la 400 miliarde dolari, a declarat la Tokyo ministrul de finante german, Peer Steinbrueck, ceea ce explica intr-o oarecare masura de ce grupul G7 este hotarat sa incerce sa rezolve problemele sistemului.

"Suntem hotarati sa conlucram pentru a consolida stabilitatea financiara, pentru a limita impactul crizei financiare prin intermediul factorilor care au dus la aceasta situatie", arata un comunicat al ministrilor de finante din cadrul grupului.

Acestia au propus sa se ia in considerare concluziile unui raport publicat de Forumul pentru Stabilitate Financiara (FSF), o organizatie infiintata cu zece ani in urma pentru rezolvarea unei crize financiare in Asia.

"Vom actiona potrivit recomandarilor acelui raport", a anuntat G7.

Deocamdata, tot ce s-a discutat in cadrul G7 ramane in stadiu de proiect. Ramane de vazut daca aceste state isi vor putea rezolva divergentele in momentul in care se va trece la punerea in practica a intentiilor.

Oficialii recunosc ca Statele Unite nu sunt de acord cu Europa in legatura cu inasprirea reglementarilor pietei. Londra, de asemenea, prefera o abordare mai relaxata, care i-a permis sa ramana un important centru financiar.

Printre ideile subliniate de FSF in cadrul unui raport preliminar pentru G7, este si nevoia de a imbunatati cooperarea dintre supraveghetorii bancari, reprezentantii bancilor centrale si regulatorii financiari, la nivel national si international.

In plus, aentiile de rating trebuie sa identifice si sa evalueze mai eficient riscurile legate de lichiditate, mai arata raportul FSF.

De remarcat la intrunirea din Tokyo a fost gradul in care ministrii de finante au trecut peste sau au ascuns tensiunile care existau intre Europa si Statele Unite cu cateva zile inainte de eveniment.
Cu exceptia Marii Britanii, ideea Europei era ca Statele Unite au declansat criza actuala din pietele financiare, insa a fost prea putin timp pentru un raspuns organizat la nivel international.

"Criza a inceput in America, din gestionarea defectuasa a sistemului financiar american", a declarat un oficial european ce a preferat sa isi mentina anonimatul.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.