SUA repeta istoria Japoniei. Economia americana - "muribunda"

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 15:20
3685 citiri
SUA repeta istoria Japoniei. Economia americana - "muribunda"

Japonia inregistra in anii 1980 un boom fara precedent, datorita speculatiilor la bursa si a celor imobiliare, insa lovitura economica pe care a resimtit-o in momentul in care bubble-urile s-au spart, a pus-o la pamant. Din acel moment, economia japoneza nu a mai stiu ce inseamna cresterea economica. Putine tari au repetat scenariul Japoniei. Iar America a fost una din putinele state care s-au confruntat cu aceeasi "boala".

De aceea, economistul Nomura, Richard Koo, a precizat ca economia SUA arata in acest moment mult mai grav decat cea a Japoniei prabusite. Daca in urma cu un an existau temeri pe piata ca SUA ar putea repeta scenariul japonez, acum economistii privesc cu deznadeste la statul American invins.

Viata in SUA pare la prima vedere apocaliptica – oferta locurilor de munca este pe zi ce trece mai slaba, consumul si-a pierdut avantul, companiile anunta din ce in ce mai multe disponibilizari si renunta totodata la planurile de extindere.

Privind la cazul Japoniei, nici cheltuielile guvernamentale si nici dobanzile mici nu au putt readuce economia pe linia de plutire.

In ceea ce priveste situatia din SUA, randamentul titlurilor pe zece ani emise de Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, iar cresterea economica se pare ca nu vrea s aporneasca din loc. De aceea, economistii avertizeaza: SUA arata mai rau decat Japonia.

Si nu este vorba de faptul ca numere arata similar din punct de vedere economic. 

Acelasi lucru guverneaza amebele tari: un proiect multi-annual pentru achitarea datoriei private.

Economistul Nomura, Richard Koo, a precizat ca aceasta comparative intre SUA si Japonia ar putea fi chiar mult prea blanda.

Recesiunea din SUA ar putea fi chiar mai adanca decat cea din Japonia.

“Bilantul arata ca recesiunea din SUA este mult mai severa decat cea din Japonia.

Chiar daca ratele reale ale dobanzilor, ratele nominale ajustate pentru inflatie sunt inca mult mai scazute in SUA decat au fost in Japonia, la ffinele anului 1997, acestea nu au obtinut inca o reactie din partea economiei americane.

In opinia economistului, nu doar economia SUA a fost anemica ci si rata somajului este de doua ori mai mare.

Potrivit acestuia, PIB-ul real al Japoniei in anul 1997 era substantial mai ridicat, in timp ce PIB-ul real al SUA a alunecat sub linia de plutire.

Sfarsitul mitului american imobiliar ar putea avea consecinte dramatice

Slabiciunea pronuntata a economiei americane, in ciuda unor rate reduse ale dobanzii sugereaza colapsul bulei imobiliare, acre a avut un impact cel putin la fel de grav ca in Japonia.

Convingerea ca investitiile in imobiliare sunt paguboase in Japonia a persista timp de 45 de ani dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In cazul in care mitul american potrivit caruia SUA este cea mai mare economie din lume s-ar prabusi, prejudiciul psihologic ar fi devastator, atentioneaza Koo.

#colaps japonia, #criza japonia, #criza sua, #datorie privata sua, #economie sua, #recesiune sua , #stiri Impact