Tabara: Vrem ca taxarea inversa sa fie extinsa si la legume si fructe

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 16:23
1200 citiri
Tabara: Vrem ca taxarea inversa sa fie extinsa si la legume si fructe

Aprobarea taxarii inverse pentru cereale este o masura binevenita pentru eliminarea evaziunii fiscale, insa trebuie extinsa si la legume si fructe, a declarat pentru NewsIn ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Valeriu Tabara.

"Orice masura care se ia pentru eliminarea evaziunii, pentru clarificarea problemei TVA-ului, este o masura binevenita si o sustin fara niciun fel de rezerva. Este bine sa fie extinsa si la legume si la fructe, nu numai la cereale. Efectul va fi pozitiv", a mentionat Tabara.

Ministrul Agriculturii considera ca acesta masura va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste "transparenta comerciala", favorizand intrarea in legalitate a "celor care practica specula in piata de ani de zile".

"Vor intra in normalitate toti cei care comercializa si valorifica cerealele. Aceasta masura elimina specula, unde se gaseste comertul negru sau gri", a spus Tabara.

Acesta a mai spus ca MADR va lua masuri in ceea ce priveste autorizarea si licentierea celor care fac comert cu cereale pentru a elimina evaziunea.

"Vom lua masuri privind autorizarea si licentierea comerciantilor cu cereale. Am discutat cu LAPAR (Liga Asociatilor si Producatorilor Agricoli din Romania n.r.). Impreuna vrem sa gasim solutii ca sa putem eliminam partea aceasta de comert negru cu cereale si produse agricole", a mentionat Tabara.

Astfel, comerciantii cu cereale nu isi mai pot desfasura activitatea daca nu vor avea licenta.

"Va fi nevoie de autorizarea constructiilor de silozuri pentru fiecare zona, in special in zona aceasta cu producatorii mari, in conditiile in care multe nu erau autorizate", a spus ministrul.

Comisarul european pentru fiscalitate, uniune vamala, audit si lupta antifrauda, Algirdas Semeta, a declarat joi, la finalul intalnirii cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Parlament, ca s-a ajuns la un compromis foarte bun cu autoritatile romane pentru taxarea inversa a TVA.

La randul sau, deputatul PDL Ovidiu Marian a explicat faptul ca "Romania a solicitat din partea CE aplicatibilitatea taxarii inverse a TVA pentru o serie intreaga de bunuri si servicii".

Acesta a mentionat ca se discuta in continuare aceasta problema pentru ca "aici este o frauda si o evaziune fiscala de proportii uriase".

#eliminare evaziune, #fructe, #legume, #taxare inversa , #stiri Impact